Vesti
Kultura

Pruga koja vodi u “dogodine” grad

Železnička stanica u Prizrenu. Pruga koja je spajala Prizren sa ostatkom sveta ili ostatak sveta sa carskim gradom.
Pruga koja vodi u “dogodine” grad
Ilustracija (Foto R. Knežević)

Mesto susreta i rastanaka, radosti i tuge, čežnje i ljubavi, strepnje i nadanja... mesto na kome niko nije bio ravnodušan.

Odavde smo našu braću, prijatelje, momke, pratili u JNA, kretali na radne akcije, odlazili i vraćali se sa visokih škola, išli u prosidbe, odavde smo učili da volimo svoju zemlju. Mesto na kome, ako ostanete malo duže, još uvek možete čuti zvuke harmonike.

Prolazila sam ovuda pre dve nedelje. I morala sam da zastanem i uslikam predivne crvene cvetove, bulke (nama su to makovi). Stoje tako zagrljeni sa čeličnim šinama, kao da su iznikli iz njih.

Setila sam se kako sam jednom prilikom pala preko tih šina, ustala i nastavila dalje, kao da se ništa nije dogodilo. Jer, železnička stanica je često bila mesto bola, ali ne fizičkog. Onog drugog, mnogo jačeg.

I sada sam, prelazeći posle mnogo godina preko ove pruge, osetila ponovo tu istu bol. Setila sam se svih onih divnih ljudi iz ovog prelepog grada, koji više nisu među nama, koji su otputovali u neki drugi svet, nekom drugačijom prugom i više se nikada neće vratiti.

Nestali su isto onako kao što smo nestali mi iz srpskog Jerusalima i kao što nestaje ova pruga prekrivena travom i crvenim makovima koji su je obgrlili i ne dozvoljavaju joj da potone i koji eto, uprkos svemu, čekaju ponovni pisak voza i one koji bi njime trebalo da se vrate.

Samo što je za ovaj naš "dogodine" grad, potrebno putovanje u suprotnom smeru od onoga kojim trenutno putujemo prugom života.

Radmila Кnežević


Napomena redakcije: Radmila Knežević je rođena u Prizrenu. Glumica je Narodnog pozorišta u Prištini, rediteljka, spisateljica i dramski edukator. Živi u Budvi.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020