Vesti
Politika

Vučić: Neće da može

Nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i predstavnicima institucija Republike Srbije na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izbegao da odgovori na pitanje kako je savetovao izabrane gradonačelnike da postupaju nakon izbora.
Vučić: Neće da može
Sa sastanka Vučića i predstavnika Srba (FotoTanjug)

Gradonačelnici koji su prethodno podneli ostavke zbog takse koje je uvela kosovska vlada još uvek nisu jasno rekli kako će sada, nakon izbora, postupiti. Taj odgovor se očekivao danas od predsednika Srbije, ali on nije jasno odgovorio na postavljeno pitanje.

“Rekao sam im da rade svoj posao, sa odlukama spremamo da vas upoznamo posle Pariza. Ali neće biti tako lake naše odluke. Znam ja da neki na Kosovu jedva čekaju naše greške, ali “neće da može”, kazao je Vučić.

Vučić je čestitao predstavnicima “Srpske liste” na, kako je kazao, veličanstvenoj pobedi na izborima u četiri opštine na severu, uprkos, kako je istakao, pritiscima.

Kazao je da je više od 300 nenajavljenih posmatrača tražilo “dlaku u jajetu”, kako bi optužili Srbe za neregularnost izbora.

Komentarisao je i tvit Marka Jakšića koji je napisao da će radije glasati za Gonđi Čauši na lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici.

“Važno je da ljudi znaju da je to rekao lider pokreta “1 od 5 miliona”. Izgleda da ni taj glas Marka Jakšića, Gonđi Čauši nije mnogo pomogao". On je kazao da narod treba da zna da je to glas za “veliku Albaniju”.

Vučić je naglasio da pregovora sa prištinskim vlastima neće biti dok se takse ne ukinu. On je kazao da sa njima ubuduće moći da razgovara o lepom vremenu i ni o čemu drugom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd spremio mere protiv Prištine, koja je uvela takse, i naglasio da će se sa njima ići posle sastanka u Parizu.

"Spremili smo mere. Gledaćemo da ne pogode Srbe na KiM, zato su one ograničene, ali vrlo snažne i oštre. Nećemo ići s njima dok se ne završi sastanak u Parizu", rekao je Vučić.

Kako je dodao, njegov zadatak u Parizu će biti da upozna predstavnike Evrope, Merkelovu i Makrona, o odgovoru Srbije posle devet meseci anticivilizacijskih taksi, rezoluciej o tzv. genocidu, formiranju vojske, nesprovođenju Briselskog sporazuma od strane Prištine.

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, pripreme akcija FIT-a i ROSU za hapšenje više desetina Srba i apeluje na međunarodnu zajednicu da to spreči.

Kazao je da nije istina da je na sednici Sabora napao vladiku Teodosija, kao što je to izjavio vladika Grigorije, već da su “njih petorica” na njega vodila hajku. “Detaljno ću o tome da govorim u parlamentu”.

Vučić je danas najavio otvaranje Vodovoda u severnom delu Mitrovice za Vidovdan, naselja "Sunčana dolina" u Zvečanu i hotela u Banjskoj. Vučić je kazao i da prestaje zabrana zapošljavanja Srba u institucijama države Srbije na Kosovu.

 Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020