Vesti
Politika

Popović: Na sastanku potvrda jedinstva države i Srpske liste

Na sastanku sa predsednikom Aleksandarom Vučićem biće potvrđeno jedinstvo između državnog vrha i Srpske liste, rekao je za RTS gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.
Popović: Na sastanku potvrda jedinstva države i Srpske liste
Srđan Popović (Foto arhiva Kim)

Uoči sednice parlamenta, o situaciji na Kosovu, predsednik Srbije razgovaraće sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Sastanak u Palati "Srbija" prvi je koji se održava nakon pobede Srpske liste na izborima za predsednike četiri opštine na severu Kosova.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović rekao je za RTS da će na sastanku potvrditi jednistvo između državnog vrha i Srpske liste.

Kako kaže, sastanak je potvrda da će i dalje da komuniciraju i dogovoraju sve naredne političke poteze sa Vučićem i Vladom Srbije, jer "tako možemo da se odupremo jednostranim merama koje dolaze iz Prištine".

"I dalje imamo 100 odsto takse, došao je na red sud za ratne zločine i na nama je da se borimo i radimo i da sve što radimo, radimo u saglasju sa našom vladom", kaže Popović.

Poslednji incident u Gračanici zabeležen je u aprilu.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija je promenljiva. Preko noći se dese incidenti i sve se promeni, rekao je on.

"Ono što je na nama je da preventivno delujemo, imao sam sastanke sa Kforom i policijom, pokušavamo da to predupredimo - to sve zavisi od bezbednosnih struktura, i na nama je da insistiramo da svi počinioci koji se bave kriminalom budu uhapšeni", rekao je Popović i dodao da njihovo insistiranje nekada ima uspeha.

Nailazimo donekle na razumevanje bezbednosnih struktura, ali nismo zadovoljni kako to ide, kaže Popović i ističe da će predsednici opština i dalje raditi na tome.

"Zabrinuti smo zašto međunarodna zajednica ćuti i ne upozorava bezbednosne strukture", uakzao je predsednik Opštine Gračanica.

Sastanak Vučića i predstavnika Srba zakazan je za 11 sati, a prisustvovaće mu i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

U Skupštinu Srbije stigao je izveštaj o Kosovu i Metohiji koji će u ponedeljak poslanicima predstaviti predsednik Srbije.

Srbija je odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM, navodi se u Izveštaju o pregovorima između Beogarada i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020