Vesti
Politika

Ljajić: Najava Prištine o taksama Tirani je igra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je pretnja Prištine Tirani o uvođenju taksi na albanske proizvode poput taksi Srbiji i BiH, klasična ekonomska igra u čijoj pozadini stoje interesi pojedinih lobija i da ta mera nije politički motivisana, kao što je slučaj sa uvođenjem taksi Srbiji.
Ljajić: Najava Prištine o taksama Tirani je igra
Rasim Ljajić (Foto mc.rs)

Priština je najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti uvećane takse na albanske proizvode.

"To je klasično ekonomska igra i interesi pojedinih lobija, posebno onih koji se bave proizvodnjom trgovine ta tri proizvoda - piva, krompira i brašna", kaže Ljajić za Tanjug.

Ljajić je uveren da ove mera neće biti uvedene, jer one protiv Srbije donose političke poene, a protiv Albanije političku štetu.

Reč je o političkoj pretnji kako bi se postigao određeni ekonomski interes ili u najboljem slučaju da bi se sprečile dugotrajne procedure na granicama prilikom izvoza više proizvoda, a posebno brašna, krompira, piva za koje se traže i dodatni sertifikati, dozvole...

"Neće biti nikakvih taksi, nikakvih ekonomskih mera, nikakvih kontramera prema Albaniji, jer bi to donelo političku štetu onima koji bi to uveli, a manje od godinu dana pre izbora, mislim da niko u takvu avanturu neće da se upušta", kaže Ljajić.

Privremene prištinske vlasti su, prema oceni Ljajića, sahranili CEFTA sporazum.

Ministar kaže da ne samo da ga ne primenjuju, već su praktično blokirali i sve dodatne protokole koji su trebali da budu potpisani.

"Protokol 5 o olakšavanju trgovine jedino nije ratifikovan na Kosovu, protokol 6 o trgovini uslugama je usaglašen, ali se dalje od toga nije išlo, jer mora da se sprovede unutrašnja procedura u parlamentima, a kod njih nije", navodi Ljajić.

Takođe, dodaje, da za protokol sedam većina zemalja u regionu nije imenovala ni pregovaračke timove, dok je u Srbiji imenovan pregoivarački tim, a održan je i pripremni sastanak tog tima.

"Tu ne postoji spremnost ni Kosova, a čini mi se i nekih drugih da se u to ozbiljnije uđe. CEFTA je na nekoj vrsti infuzije, praktično klinički mrtva, jer sve ovo što se sada događa sa uvođenjem taksi i različitih vrsta mera i kontramera govori o nefunkcionalnosti tog sporazuma", kaže Ljajić.

Ministar navodi i da od početka Srbija zagovara ideju da se ide u takozvani sporazum CEFTA plus, što znači stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, a što je i deo Berlinskog procesa.

"Umesto da idemo ka tome, mi smo krenuli da idemo u rikverc", kaže Ljajić.

Ministar naglašava da je neophodno uključivanje Evropske komisije da se održi CEFTA sporazum.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020