Vesti
Politika

Haradinaj: Taksa uvedena za priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je da je taksa na srpske proizvode uvedena kako bi se dobilo priznavanje Kosova od Beograda.
Haradinaj: Taksa uvedena za priznanje
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

"Odluka o taksi je legitimna odluka vlade suverene države. Nema veze sa bilateralnim odnosima sa drugim državama. To je legitimna mera koje je Kosovo preduzelo i odnosi se na priznavanje Kosova od strane Srbije", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sednice vlade u Prištini.

Haradinaj je rekao je da ako bi Beograd zbog takse uveo kontramere, onda bi u Prištini razmislili o novim merama, kao odgovoru.

Kaže da je spreman na susrete i sa čelnicima Srbije ali da on ne vidi ličnu ulogu u dijalogu.

"Spreman sam na sastanke sa svima. Nemam ništa protiv sastanka sa predsednikom Vučićem, ni premijerkom Brnabić, pa i svim ključnim liderima, ali ja ne vidim premijersku ulogu u dijalogu. Nije mi to cilj. Kosovo ima svoj pregovarački tim", naveo je Haradinaj.

Za odnose sa Albanijom je rekao da su odlični, ali da postoje neki nesporazumi u dijalogu i da namervaju da ih reše.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020