Vesti
Politika

Veselji odbacio optužbe za zelenašenje, pitao policiju zašto je ćutala

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji odbacio je danas bilo kakve veze sa aferom zelenašenja u kojoj se pominje.
Veselji odbacio optužbe za zelenašenje, pitao policiju zašto je ćutala
Kadri Veselji (Foto Kim)

On je istakao da će istrajati na zahtevu da se ta situacija do kraja razjasni i odgovorni izađu pred lice pravde.

Veselji je na vanrednoj konferenciji za medije izjavio kako nema nikakve veze ni sa ovim slučajem, niti sa osobama koje se vide na video-snimku.

"Ovo je klasičan slučaj prevare i manipulacije za šta sam ubeđen da su i organi reda i sudstva bili na vreme informisani. Želim da vas osiguram da ako bude jedne indikacije mog uključivanja u ovu aferu ja danas izjavljujem da ću podneti ostavku", rekao je Veselji.

Sa punom sigurnošću kažem da je moje ime zloupotrebljeno u ovom kriminalnom aktu prevare, kazao je Veselji i dodao da kada se utvrdi istina o tome neko treba da krivično i institucionalno odgovara.

Veselji je optužio pripadnike istražnih jedinica Policije Kosova i tužilaštva da iako su, kako se u javnosti kaže, imali informacije o tom slučaju nisu do sada preduzeli potrebne zakonske mere.

"Kako je moguće da se o ovom slučaju organizovanog kriminala za koje su postojale činjenice 2013. godine preduzmu mere sa šest godina kašnjenja? Ko je on ili ona ili oni koji su pokrivali ovaj slučaj organizovanog kriminala za više od šest godina? Kome i za koji je račun odgovaralo da se toliko kasni, pokriva ili ne kažnjava krivično delo", upitao je Veselji.

On je rekao da ljude koji se vide na video-snimku koji se od prekjuče pojavio u javnosti niti zna, niti ima bilo kakve veze sa njima i da će svi oni odgovarati zbog zloupotrebe njegovog imena.

"Ovde se radi o dva kriminalna akta, onaj ko je izvršen i zločinom skrivanja kriminalnog akta. Da se šest godina drži skrivenim kriminalni akt i da se ne kazni je najveće kriminalni delo", kazao je predsednik kosovskog parlamenta.

U video-snimku koji je objavila prištinska televizija KTV se vide nekoliko osoba koje prebrojavaju novac koji se kao deo zelenašenja daje jednoj osobi, među kojima jedna od njih kaže da je 200.000 evra namenjeno Kadri Veseljiu. Koha ditore piše da su snimci bili u posedu istražnih jedinica Policije Kosova i tužilaštva od 2013. godine, ali da oni sve do ponedeljka nisu preduzeli nikakvu aktivnost na razjašnjavanju događaja.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020