Vesti
Društvo

Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici

U Gračnici se održava Sajam obrazovanja na kojem učestvuju srednje škole sa centralnog Kosova. Ovaj sajam je prilika za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje da se informišu i odluče u kojoj će obrazovnoj ustanovi nastaviti školovanje.
Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici
Sajam obrazovanja u Gračanici (Foto Kim)

Hol Doma kulture u Gračanici danas je pun učenika koji su došli da se informišu o uslovima u srednjim školama. Neki su već odlučili koju će školu da upišu, ali ima i onih koji se još dvoume.

Predstavnici srednjih škola izneli su brošure, a njihovi učenici su izvodili i praktičnu nastavu, pa su okupljeni mogli videti kako izgleda rad u laboratorijama Medicinske škole, ali i hemijski procesi u Elektrotehničkoj školi.

Medicinska škola ove godine nudi tri smera – Medicinska sestra – tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar.

“Interesovanje za našu školu je godinama unazad sasvim zadovoljavajuće. Deca, pre svega, u našim smerovima vide perspektivu, a kada dođu kod nas mi se trudimo da oni zavole ono za šta su se opredelili i da ih naučimo da budu spremni školovanje, a oni koji su otvoreni za nauku da im usadimo još veću ljubav prema nauci”, kazala je nastavnica Farmacije Slađana Stanković.

Jovica Mišković, profesor Fizike u Elektrotehničkoj školi “Mihailo Pupin” u Sušici kaže da ova ustanova pruža najbolje uslove i da je tehnički i tehnološki najopremljenija škola na centralnom Kosovu. Osim toga, kaže, ima i odličan stručni kadar.

“Što se tiče Elektrotehničke škole ovde imaju priliku da nauče mnoge stvari, pogotovu u današnje vreme kada se sve više forsira IT sektor. Imamo veoma dobar smer "Elektrotehničar računarskih mreža" koji je baš vezan za taj IT sektor i gde će učenici sutra biti u prilici da rade u mnogim kompanijama kao programeri i dobri stručnjaci. Imamo i "Elektrotehničara računara", to je jako dobar četvorogodišnji smer gde učenici stiču jako dobro znanje”, kaže profesor Mišković.

Osim stručnih škola na Sajmu su bili i predstavnici Prištinske Gimnazije i Poljoprivredne škole iz Lipljana.

“Ovo je škola širokog spektra. Poljoprivredna škola nudi smer “Veterinarski tehničar” i smer “Proizvođač prehrambenih proizvoda” trećeg stepena, uz to i “Ženski frizer” trećeg stepena. Škola se nalazi u Lepini, a praksa je u Gračanici”, kaže profesor Aleksandar Radović.

Za Prištinsku Gimnaziju koja je izmeštena u Laplje Selo godinama unazad vlada veliko interesovanje. Direktor škole Dejan Denić kaže da postoji interesovanje za formiranje trećeg odeljenja ali da zbog nedovoljno prostora u zgradi, nisu u mogućnosti da ga formiraju.

“Upisujemo dva odeljena prve godine, Prirodno matematičkog i Društveno-jezičkog smera i to po dvadeset učenika. Veliki problem je nedostatak prostora, mi se sa tim suočavamo od kako su škole izmeštene iz Prištine, ali smo u neku ruku imali sreću jer smo uspeli da izgradimo još dve učionice i na taj način smo uspeli da obezbedimo prostor za odvijanje nastave na ovaj način”, kaže Denić.

Podršku Sajmu obrazovanja pružaju Dom kulture i Opština Gračanica. Direktrorka obrazovanja u ovoj lokalnoj samoupravi, Brankica Ničić, kaže da je sajam od velikog značaja.

“Mislim da je ovaj Sajam obrazovanja dobar pokazatelj da su deca zainteresovana da dođu i da se informišu, da vide šta to škole trenutno nude i da postave sva pitanja koja ih interesuju i na taj način dobiju informacije i da se na osnovu toga odluče čime će se baviti u životu”, kazala je Ničićeva.

Osim pomenutih škola, na sajmu su učestovale i Saobraćajna, Mašinska, Ekonomsko-trgovinska, kao i Muzička škola "Stevan Mokranjac".

Sajam obrazovanja pod sloganom “Dođi i informiši se” se održava četvrtu godinu zaredom. Pre desetak dana održan je sajam na kojem su se predstavile visokoškolske ustanove.

 Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020