Vesti
Religija

Hramovna slava u Prištini: „Nisu nas zaboravili“

Nakon liturgije u hramu Svetog Nikole u Prištini u dvorištu su se okupili preostali Prištevci i raseljeni koji su organizovano došli iz Niša i Beograda. „Tako blizu, a tako daleko. Kuća nam je ovde, nije zapaljena, u njoj živi jedna porodica“, kroz suze govori Zagorka Mirković.
Hramovna slava u Prištini: „Nisu nas zaboravili“
Crkva Svetog Nikole u Prištini (Foto Kim)

Hramovna slava crkve Sveti Nikola u Prištini proslavljena je danas litrugijom i rezanjem slavskog kolača. U ovu crkvu na praznik dolaze preostali i raseljeni Prištevci, ali i Srbi iz okolnih mesta.

Nakon službe, okupili su se u dvorištu na posluženju koje su pripremili domaćini slave, porodica Simijonović, raseljeni iz Dobreva, sada meštani Gračanice.

Sveti Nikola je krsna slava Ilije Trajkovića, Prištevca čija je kuća uzurpirana. Nalazi se preko puta crkve. Iako živi kao raseljeno lice u Lapljem Selu, u svoju crkvu u Prištini dolazi redovno.

„Kao da sam se danas ponovo rodio danas. Na veliku žalost, ja sam bio jedan od svedoka kada su je palili. Veći dan, veće slavlje za stare Prištevce, nego današnji dan i 19. decembar kada je zimska slava, nema. Hvala onima koji su došli, opet nisu zaboravili ni nas, ni ovaj sveti hram. Čovek može da živi gde hoće, može da menja sve, ali tu gde mu je gnezdo ne može da se zameni ni sa čim“, kaže Ilija.

Rođeni Prištevac Dejan Radenković je sada uspešan političar, član SPS. Danas nije želeo da govori o politici.

„Ovo je moj grad, ovde sam rođen i ovde se uvek vraćam. Ovde me vezuje prošlost i prijatelji koje imam. Ja vrlo često svratim, zapalim sveću, malo sam i emotivan kad god dođem ovde i na neki način se isplačem uz te sveće koje zapalim i vidim da sve više iz godine u godinu ljudi sve više i više dolaze na slavu i to svima znači. To je neko mesto okupljanja, neko mesto sećanja, nečega gde smo rođeni i proveli dobar deo svog života“, kazao je Radenković.

Dolazak u Prištinu izazvao je jake emocije i kod bračnog para Mirković. I oni su ostali bez kuće. U njoj već dvadeset godina živi albanska porodica.

„Jake su emocije. Možete da zamislite da sam trinaest i po godina pevao ovde u crkvi, a stanovao 300 metara odavde. Život teče dalje, prošlo je dvadeset godina. Uglavnom dolazimo kako bismo se sreli sa ljudima“, kaže Stojan Mirković.

„Tako blizu, a tako daleko. Kuća nam je ovde, nije bila porušena uselili su se ljudi. Imamo očevinu, i to su zaposeli i moju rodbinsku kuću su porušili, i to prvi komšija. Godine prolaze, misao nekako prelazi na decu više, ali nostalgija i patnja za ovim ne", kaže nam Zagorka Mirković.

Nakon susreta u Prištini, raseljeni Srbi ulaze u autobus i kreću u obilazak prištinskog groblja, a potom odlaze u svoje nove domove u centralnoj Srbiji. U Prištini, međutim, ostaju dve svešteničke porodice da čuvaju svoj hram i rado dočekuju goste.

 Ostale vesti

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
  • 04.04.2020
SPC: Stariji do 65 godina da se uzdrže od dolaska u hramove
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopšto je da Crkva neće prekidati služenje liturgije, niti prestati da pričešćuje vernike, "jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati" i najavio da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik sa đakonom, pojcima i crkvenjakom.
  • 28.03.2020
Patrijarh Irinej pozvao sveštenike da poštuju odluku o okupljanju
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu".
  • 21.03.2020
Gračanica: Hristos je u litijama u Crnoj Gori
U prepunoj crkvi novoosnovanog Manastira Svetog Dimitrija u Sušici proslavljena je Nedelja pravoslavlja. Besedići na liturgiji sveštenik Savo Šmigić je naglasio da se Crkva Hristova vekovima borila za čistotu vere da bi ljudi, kroz čistu veru, koja ih je učila čistoti obraza i čistoj duši našli i lično spasenje.
  • 08.03.2020
Danas počinje Veliki post
Veliki ili Uskršnji post počinje danas i završava se na Uskrs koji ove godine pada 19. aprila.
  • 02.03.2020
Amfilohije: Nek Vučić da svaki dinar za Kosovo
Komentarišući predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će Srbija pomoći da se plati poreski dug koji vlasti Crne Gore traže od SPC, da je od srca zahvalan, ali da ga moli da svaki dinar koji Srbija može da odvoji ode na Kosovo.
  • 24.02.2020