Vesti
Politika

Ali Hadri: Izjava Apostolove rasistička i opasna

Dečanski ogranak Lige istoričara Kosova "Ali Hadri" reagovao je na izjavu Natalije Apostolove koja je zajedno sa ambasadorom SAD-a na Kosovu uputila apel da se sprovede odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad 24 hektara zemlje.
Ali Hadri: Izjava Apostolove rasistička i opasna
Manastir Visoki Dečani (Foto Helikim)

Dečanski ogranak Lige istoričara Kosova "Ali Hadri" zahteva od Apostolove da povuče ovu izjavu jer je ona, kako su ocenili, “rasistička” i “opasna”.

Poručuju da će, ukoliko se bude vršio pritisak da se sprovede odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016, nastaviti sa protestima i bokirati put ka manastiru.

Ogranak Lige istoričara Kosova tvrdi da je odluka Ustavnog suda Kosova neprimenljiva, te da je proizašla iz zakona koji su iz vremena Sobodana Mioševića, a koji se na Kosovu, kako tvrde, ne mog sprovoditi.

“Ogranak Lige istoričara Kosova je spreman da odgovori na pokušaj prenošenja vlasništva sa društvenih preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’ na manastir. Mi smo spremni da nastavimo proteste i blokiramo put ka manastiru ukoliko se bude vršio pritisak na Opštinu Dečane”, navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020