Vesti
Politika

Srpskoj listi IPŽP izrekao kaznu od 6000 evra

Prva kazna od 2000 evra izrečena je zato što su nekoliko dana pre izbora, tačnije 16. maja, u centru Severne Mitrovice, na javnim mestima tokom nadgledanja primećeni plakati političkog subjekta Srpska lista.
Srpskoj listi IPŽP izrekao kaznu od 6000 evra
Severna Mitrovica (Foto: Kossev)

Zakon o opštim izborima definiše da „su zabranjene aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje koje obuhvataju i zabranu postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim putevima“.

Fotografije Gorana Rakića okačene su na banderama i stubovima na javnim putevima, što predstavlja kršenje Zakona o opštim izborima. Za ovaj prekršaj, ova partija nije uložila prigovor.

„Izborni panel za žalbe i predstavke je obavestio srpski politički entitet da žalbu treba uložiti do 18. maja 2019. u 16 časova, ali ovaj politički subjekt nije poslao nikakav odgovor u vezi sa ovim“, navodi se u odluci.

Druga kazna od 2000 evra izrečena je Srpskoj listi zato što su tokom nadgledanja izborne kampanje uočene nepravilnosti u Zubinom Potoku, gde su na glavnom putu u Zupču na banderama postavljeni plakati kandidata ove partije, što je zabranjeno zakonom.

I treća kazna ovoj partiji izrečena je na 2000 evra od strane IPŽP.

Razlog je sličan drugim kaznama, postavljanje fotografija kandidata na javnoj rasveti na javnim mestima.

„Dana 17. marta, IPŽP je primio žalbu od IDK-a u Prištini, koji su tvrdili da su 16. maja 2019. godine, tokom nadgledanja izborne kampanje za lokalne izbore u nekim opštinama na Kosovu, primetili nepravilnosti koje su dokazali slikama. Prema rečima podnosioca žalbe, u ulicama Knjaza Miloša, Lole Ribara, Kralja Petra i u delu centra Severne Mitrovice, njihovi posmatrači su zatekli kartonske plakate sa imenom srpskog političkog subjekta, privezane za javnu rasvetu na javnim mestima“, navodi se u obrazloženju IPŽP.

Izbori održani u četiri severne opštine u nedelju prošli su bez incidenata. U svim opštinama, pobedili su kandidati Srpske liste. Trojica od njih su gradonačelnici koji su podneli ostavke na mesto prvog čoveka opštine nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020