Vesti
Politika

Poruka Kvinte koja se nigde ne uklapa

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović smatra da su zemlje Kvnte svojim saopštenjem o izborima na Kosovu htele da zamagle suštinu i poruku jedinstva koju su Srbi poslali. U razgovoru za RTS podseća da ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.
Poruka Kvinte koja se nigde ne uklapa
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Zemlje Kvinte su u ponedeljak u saopštenju podsestile na nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

Reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić upitavši dokle će da postoje dvostruki aršini, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da se iz saopštenja može zaključiti samo da su neki nezadovoljni što su izbori protekli u miru i redu.

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP) Veljko Odalović smatra da je to pokušaj zemalja Kvinte da zamagle suštinu i poruku koju su Srbi poslali.

"Ovo je pokušaj da se zamagli suština, poruka jedinstva koja je poslata na izborima, na koje su Srbi izašli u znatno većem broju nego na prošlim izborima", rekao je Odalović gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Ukazuje da su Srbi poslali poruku da veruju Srbiji i srpskim predstavnicima. S druge strane, Odalović ističe da se poruka Kvinte ne uglapa u realnu situaciju.

"Poruka je neprimerena i ni u šta se ne uklapa, ni u sam izborni proces koji je protekao bez problema", naveo je Odalović i dodao da te izbore čak nije ni vodila Srbija, već kosovska Centralna izborna komisija.

Ni komisija, ni oni koji su vršili monitoring, među kojima su bili i strani posmatrači, nisu imali zamerke na izborni proces.

"Niko od njih nije pronašao ni zarez, a ne nešto ozbiljnije da bi prigovorio. Odjednom se Kvinta, izmišljena pre više od 20 godina pojavljuje da bi zamaglila suštinu", rekao je Odalović.

Generalni sekretar MSP-a je istakao da srpska zajednica ima svoj kurs i cilj i da je poslala poruku da pokušaj da se jedinstvo srpske zajednice razbije nije uspeo.

"I prištinski političari i njihovi sponzori gradili su politiku na nejedinstvu Srba", ukazao je Odalović uz napomenu da su srpski predstavnici dobili skoro 22.000 glasova.

Povodom najave sednice parlamenta na kojoj će predsednik Vučić govoriti o Kosovu i Metohiji, Odalović je rekao da bi njoj trebalo da prisustvuje i opozicija,

"U svim odlučujućim trenucima teme su se otvarale u parlamentu. Mi smo 2013. izašli sa dokumentom koji je bio tok svih dijaloga, u svim fazama. Ne treba bežati od toga, to je dobra stvar", zaključio je Odalović.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020