Vesti
Politika

Opozicija ruši kosovsku vladu?

Ove nedelje očekuje se sastanak opozicionih lidera o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi Ramuša Haradinaja, javlja prištinska Koha.
Opozicija ruši kosovsku vladu?
Ilustracija (Foto Kim)

Poslanica kosovske skupštine ispred opozicione LDK, Vjosa Osmani, potvrdila je za Kosova Press da će se lideri tri opozicione partije – LDK, PSD i Samoopredeljenje –sastati u toku ove nedelje kako bi intenzivirali saradnju po pitanju sadržaja predloga za izglasavanje nepoverenja vladi PAN koalicije.

„Moramo da vidimo kako da sarađujemo i sa poslanicima vladajuće koalicije, jer, imajući u vidu broj poslanika, trebaće nam četiri ili pet glasova poslanika drugih partija kako bi predlog bio uspešan… Ima poslanika koji su deo vladajuće koalicije, a koji nisu zadovoljni vladom u ovakvoj koaliciji i mi konstantno sarađujemo sa njima,“ rekla je Osmani, prenosi Koha.

Srpska lista je jedna od članica vladajuće koalicije koja je učestvovala u formiranju vlade, a kasnije kako su objasnili, „prešla u opoziciju“. Međutim, kako navodi Koha, Osmani je rekla da LDK još nije odlučila da li da zatraži podršku i glasove Srpske liste za ovaj predlog.

„Ovo je odluka koju ćemo doneti u narednim danima, vođe LDK će se sastati ove nedelje, a onda i druga upravna tela i tada ćemo diskutovati o ovome“, rekla je.
Podsećamo, nakon što je Priština prvi put uvela takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije, Srpska lista je ponudila kosovskoj opoziciji svoje glasove za obaranje vlade.

„Šta bismo uradili sa 9 procenata, ili 10 glasova? U Skupštinu ćemo ući čim parlamentarna opozicija prikupi 51 potpis za pad Vlade“, rekao je u prvoj polovini novembra 2018. potpredsednik Srpske liste, Igor Simić na televiziji Pink.

Kosovska opozicija odbila je tada da sarađuje sa Srpskom listom po ovom pitanju.

LDK, PSD i Samoopredeljenje imaju 56 poslanika u kosovskoj skupštini, a za izglasavanje nepoverenja vladi potrebna je prosta većina svih poslanika kosovske skupštine, odnosno 61 glas.

Glauk Konjufca, predstavnik druge najveće opozicione partije na Kosovu, Samoopredeljenja, navodi da je svestan da opozicija nema glasova, ali da će ih tražiti među poslanicima vladajućih partija. Dodaje da će ove nedelje biti napisan tekst predloga, ali ne garantuje da će doći do pada vlade, upravo zbog nedostatka glasova.

„Za sada možemo da potvrdimo da su opozicione partije posvećene obaranju vlade, ali ne i poslanici većine. To ne znači da nećemo pokušati da u narednim danima prikupimo i potpise poslanika koji su bili kritični prema ovoj vladi“, rekao je Konjufca, prenosi Koha.

S druge strane, Dardan Sejdiu, predstavnik treće opoziciona partije – PSD, iako pozdravlja inicijativu Ise Mustafe da se sastane sa liderom PSD, Špendom Ahmetijem, kritikuje opozicioni blok zbog toga što je do sada odbijao saradnju sa njima.

„Istina je ovo da ima godinu dana da smo mi dali potpise i rekli smo im da je put napred koordinacija svih opozicionih grupa. Sa jednom zajedničkom strategijom bismo mogli i da oborimo, ali međusobnim optuživanjem opozicionih subjekta i nepreuzimanjem inicijativa ne može se srušiti ni jedna vlada, pa ni jedna ovako slaba“, kaže Sejdiu.

Podsećamo, Socijaldemokratska partija Kosova formirana je u maju prošle godine. Ova partija levog centra, nastala je nakon što je 12 nezavisnih poslanika u kosovskoj Skupštini, ranije napustilo pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

LDK, PSD i Samoopredeljenje su više puta od jeseni prošle godine predlagali rezolucije o raspuštanju vlade, ali ni ovi neobavezujući akti tada nisu usvajani zbog nedostatka glasova.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020