Vesti
Društvo

Kante pune smeća. Ponovo problemi sa licencama komunalaca

Skoro dve nedelje, Javno komunalno preduzeće „Komunalac“ ne iznosi smeće iz dvorišta meštana. Meštani su razočarani, a u tom preduzeću koje funkcioniše u okviru PO Priština nas upućuju na kosovsku opštinu Gračanica.
Kante pune smeća. Ponovo problemi sa licencama komunalaca
Ilustracija (Foto Kim)

U dvorištima meštana Gračanice iz dana u dan se sakuplja sve više smeća, a nadležni ne daju objašnjenja zašto ga komunalci ne iznose.

Direktor JKP „Komunalac“ Dragan Stević nije hteo da iznosi informacije o tome, već nas je uputio na direktora javnih službi u opštini Gračanica Vladicu Trajkovića.

Trajković, međutim, kaže da je Opštini Gračanica iz Ministrastva za životnu sredinu u Vladi Kosova rečeno da na lokaciji na Padalištu koja je pretvorena u deponiju više nije dozvoljeno da se iznosi smeće i da će ona biti pretvorena u zaštićenu zonu, tačnije nacionalni park. Trajković je za RTV Kim rekao da je opština dobila nalog da deponiju na Padalištu ugasi. Za to vreme se traži rešenje, uverava Trajković.

„Angažovali smo privatnu kompaniju koja je smeće sa Padališta nosila za Obilić . „Komunalac“ nema licencu za to. „Komunalac“ već oko 7 do 8 dana ne iznosi smeće i zbog toga smo se mi dogovorili sa kompanijom „Pastrimi“ koja ima licencu na teritoriji Opštine Gračanica, da u toku ove nedelje očisti smeće ljudima, da se ne bi gomilalo po dvorištma“, rekao je Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Uprkos tome što nema licencu, Komunalac je do sada redovno iznosio smeće, a meštani su za to plaćali usluge od 450 dinara na mesečnom nivou. To smeće bi potom iz albanske kompanije „Pastrimi“, koja ima licencu, odvozili na deponiju u Obiliću.

Međutim, Trajković napominje da će građani od sada „račune plaćati onima koji budu vršili usluge iznošenja đubra“.Ostale vesti

Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020