Vesti
Politika

Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

Više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposlenih u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne.
Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM
Protest ispred Doma kulture u Gračanici (Foto Kim)

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Mi živimo ovde", "Momo lopove", "Rado gde su ti deca" i druge poruke. Kažu da su došli da daju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da se protive dolasku Dragana Đilasa.

Kažu da ih niko nije organizovao, već da su došli sami jer se protive formiranju Saveza koji, kako tvrde, nema podršku Srba na Kosovu. 

Demonstranti nisu želeli da odgovore na pitanje zašto su ovde u toku radnog vremena. 

Na trenutak se pored ograde Doma kulture pojavila predsednica Evropskog pokreta Rada Trajković, koja je član Saveza za Kosovo i Metohije. Pristalice Srpske liste i SNS-a su počeli da viču i zvižde. Na to im je Trajkovićeva rekla - "Šta radite ovo? Srbi protiv Srba" i otišla.

Za sada je neizvesno hoće li se održati osnivačka skupština Saveza za Kosovo i Metohiju koji se formira kao ogranak Saveza za Srbiju, koji predvode Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020