Vesti
Politika

Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija

Analitčar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da je pobeda kandidata Srpske liste na jučerašnjim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova bila očekivana. „Ubistvom Olivera Ivanovića na severu je ubijena i demokratija“, tvrdi Spahiu.
Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

U sve četiri opštine na severu Kosova pobedili su kandidati Srpske liste, a izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Za analitičara iz Južne Mitrovice Nedžmedina Spahiua pobeda ove političke partije je bila očekivana, jer, kako kaže, nisu imali konkurenciju.

„Nije bilo izborne trke, niti bilo čega drugog. Očekivalo se da će biti izabrani oni koji su na tim pozicijam bili i pre. Učešće kandidata Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova bilo je formalna stvar. Oni nisu imali pretenzije niti teoretske šanse da pobede. Nakon ubistva Olivera Ivanovića na severu Kosova je ubijena demokratija i zbog toga je situacija kakva jeste“.

Srpska lista na ovim izborima nije imala protivkandidate iz redova srpske zajednice. Osim njih učešće na izborima uzeli su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.

Kao razlog za neprijavljivanje drugih političkih subjekata za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike iz redova srpske zaednice, Spahiju navodi da „se svako plaši da bude ubijen“.

„Svako se plaši da bude ubijen. Niko ne želi da bude ubijen. Od 2013. godine od kanidata u Severnoj Mitrovici jedino je Adrijana Hodžić živa. Dimitrije Janićijević je ubijen 2014. godine, a prošle godine i Oliver Ivanović. Naravno da se niko ne usuđuje da se kandiduje i reskira da bude ubijen“, tvrdi Spahiu.

Kandidati Srpske liste bili su Goran Rakić u Severnoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

 Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020