Vesti
Politika

Apostolova: Deklaracija o izborima počinje da jača izborni proces

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova obišla je danas pre podne birački centar u OŠ “Sv.Sava” u Severnoj Mitrovici.
Apostolova: Deklaracija o izborima počinje da jača izborni proces
Natalija Apostolova (Foto Kontakt)

Apostolova je rekla da za sada sve protiče u najboljem redu , da su predstavnici CIK-a i OEBS-a koji asistiraju veoma od pomoći, da postoji red i sve je urađeno na veoma miran i organizovan način.

“Videli smo predstavnike i drugih partija, ne samo Srpske liste i čak je i uslovno glasanje urađeno na veoma organizovan način”– kazala je Apostolova

Podsetivši na nedavnu deklaraciju koja se odnosi na izbore, a koju su, prema njenim rečima, potpisale sve političke stranke u skupštini, uključujući i Srpsku listu, Apostolova je ocenila da ta inicijativa počinje da jača izborni proces na Kosovu.

“Današnja poseta koju sam ovde imala još jednom naglašava koliko je naša inicijativa važna” – kazala je Apostolova.

Ona je navela da postoje problemi, na primer, sa biračkim spiskovima, da nekih nema imena, ili da postoje imena koja ne odgovaraju, kao i drugi tehnički problemi koji se moraju rešiti.

“Današnjom posetom ovom biračkom mestu, a posetiću i druga, mnogo sam više uverena da moramo ići s tom inicijativom. To je veoma važno i veoma je korisno za Kosovo. Na Kosovu će biti još izbora, tako da što pre se ljudi organizuju i podrže nas u ovoj inicijativi, bićemo uspešni” – istakla je Apostolova.

Ona je napomenula da su do sada, na Kosovu od 2013. i 2014. godine bile tri misije za posmatranje izbora, da postoji 47 preporuka koje su veoma važne, ali da nijedna od njih još nije sprovedena.

“Zato sam danas ovde, želim da vidim taj proces i mnogo sam više uverena da smo na pravoj strani sa jačanjem ovog procesa” – istakla je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Na pitanje da li se nada da gradonačelnici koji budu izabrani neće dati ostavke, kao što je bio slučaj, Apostolova je izrazila nadu u saradnju sa lokalnim samoupravama.

“Veoma smo angažovani sa lokalnom samoupravom, imamo veliki broj projekata, imamo Fond za razvoj koji je takođe posvećen ovom delu Kosova, tako da se nadam da ćemo imati dovoljno vremena da radimo zajedno” – rekla je Apostolova.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020