Vesti
Politika

Počelo glasanje u Severnoj Mitrovici, biračka mesta otvorena na vreme

Sva biračka mesta u Severnoj Mitrovici otvorena su jutros na vreme, u 7h, i za sada glasanje protiče bez problema.
Počelo glasanje u Severnoj Mitrovici, biračka mesta otvorena na vreme
Sa glasanja u Severnoj Mitrovici (Foto Kontak)

U jednom od sedam biračkih centara u Srednjoj Tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” među prvima je jutros glasao potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

“Nadam se da će danas izborni dan proteći u najboljem redu, kao što je i počeo. Otvorena su, po informacijama koje sam dobio od Opštinske izborne komisije, sva biračka mesta bez ikakvih problema. Kao što ste mogli da vidiite, veliko je interesovanje građana Severne Mitrovice da iskoriste svoje pravo glasa” – rekao je Simić.

On je dodao da je najbitnije da svako radi svoj posao i da glasanje protiče u najboljem redu.

Severna Mitrovica ima 7 biračkih centara sa ukupno 27 biračkih mesta.

Pravo glasa ima ukupno 22.055 birača.

Na severu Kosova danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike u sve četiri opštine.

Glasanje u četiri opštine

Na severu Kosova danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike u sve četiri opštine, a pravo glasa ima ukupno 57.983 birača.

Organizacija "Demokratija na delu" prati izborni proces na severu Kosova.

Koordinator "Demokratije na delu" Srđan Milojević izjavio je da je u sve četiri opštine na severu Kosova registrovano 57.983 birača.

Po opštinama Leposavić ima 18.164 glasača, Zubin Potok 8.539, Zvečan 9.229 i Mitrovica 22.055 birača.

U opštinama na severu Kosova ukupno je 40 biračkih centara sa 87 biračkih mesta.

Severna Mitrovica ima 7 biračkih centara sa ukupno 27 biračkih mesta, Zvečan 5 biračkih centara sa 13 biračkih mesta, Leposavić ima 18 biračkih centara sa 31 biračkim mestom i Zubin Potok 12 biračkih centara sa 16 biračkih mesta.

U odnosu na izbore 2017. godine, upisano je 970 novih birača, naveo je Milojević.

Prema njegovim rečima, podneto je i 1058 zahteva za registraciju van teritorije Kosova, od toga je 1056 prijava iz Srbije i dve prijave stigle su iz Crne Gore.

Od toga, CIK je odobrila 793 prijave, dok su 263 odbijene zbog nedostatka identifikacionih dokumenata.

Sve četiri opštine imaju po 3 kandidata, od svake prijavljene političke partije po jedan kandidat, to su pokret Samoopredeljenje, Demokratska stranka Kosova i Srpska lista.

Može se glasati i sa srpskom i sa kosovskom ličnom kartom, koje služe kao identifikacioni dokumenti, s obzirom na to da pravo glasa imaju samo lica upisana u birački spisak.

“Demokratija na delu” imaće po jednog posmatrača na svakom biračkom msetu, kao i po jednog koordinatora za svaku od četiri opštine na severu Kosova.

Biračka mesta otvorena su od 07h do 19h.

 Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020