Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.

Podeli ovaj članak sa:
 • U porti Manastira Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kim)

Manastir Svetog Dimitrija je bio seoska crkva sagrađena početkom devedesetih godina na temeljima hrama iz četrnaestog veka. Trudom Eparhije raško-prizrenske i meštana ovog sela crkva se obnavljala, freskopisala i podizala skoro dve decenije, da bi izgradnjom novog konaka i odlukom episkopa Teodosija prošle godine pretvorena u manastir.

Igumanija manastira mati Irina Petrović danas je dočekivala goste i povodom svog imendana priredila slavski ručak. Ona je zahvalila svima koji su podržali obnovu ove svetinje i omogućili da ovaj kraj dobije novi manastir.

Nakon sečenja slavskog kolača arhimandrit Mihailo je rekao da današnje okupljanje jeste deo ljubavi prema Bogu i ovom kraju, kao i da je Sveta velikomučenica Irina mnoge neznabošce preobratila u hrišćane.

"Danas je ovo novi početak ovog mesta i ove obitelji i naše igumanije Irine, da joj Bog i Sveta velikomučenica Irina pomognu u svakom dobrom delu’’, rekao je iguman Mihailo.

"Ova crkva posvećena Svetom Dimitriju biće svakome na utehu. Živimo na ovoj našoj raspetoj zemlji, i sami smo okruženi sa mnogim ljudima koji nam dobro ne misle i ne čine, ali opet vidimo da zajedno sa ovom decom i hladna crkva može biti topla ako je zagrejemo ljubavlju svojom i verom svojom’’.

Današnjoj službi posebno su se radovala deca i meštani Sušice koji su zajedno sa svešteničkom porodicom Šmigić aktivno učestvovali u obnovi ove svetinje i izgradili jedan deo konaka. Hram je oslikao ikonopisac Vasilije Minić iz Beograda, a novi konak podignut je uz podršku Кancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ostale vesti

 • Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

 • „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  "KiM i Raška su temelj bića ovog naroda, ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo KiM i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, a nadam se da toga neće biti", rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

 • "Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg"

  "Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ kazao je sinoć vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane