Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.

Podeli ovaj članak sa:
 • U porti Manastira Svetog Dimitrija u Sušici (Foto Kim)

Manastir Svetog Dimitrija je bio seoska crkva sagrađena početkom devedesetih godina na temeljima hrama iz četrnaestog veka. Trudom Eparhije raško-prizrenske i meštana ovog sela crkva se obnavljala, freskopisala i podizala skoro dve decenije, da bi izgradnjom novog konaka i odlukom episkopa Teodosija prošle godine pretvorena u manastir.

Igumanija manastira mati Irina Petrović danas je dočekivala goste i povodom svog imendana priredila slavski ručak. Ona je zahvalila svima koji su podržali obnovu ove svetinje i omogućili da ovaj kraj dobije novi manastir.

Nakon sečenja slavskog kolača arhimandrit Mihailo je rekao da današnje okupljanje jeste deo ljubavi prema Bogu i ovom kraju, kao i da je Sveta velikomučenica Irina mnoge neznabošce preobratila u hrišćane.

"Danas je ovo novi početak ovog mesta i ove obitelji i naše igumanije Irine, da joj Bog i Sveta velikomučenica Irina pomognu u svakom dobrom delu’’, rekao je iguman Mihailo.

"Ova crkva posvećena Svetom Dimitriju biće svakome na utehu. Živimo na ovoj našoj raspetoj zemlji, i sami smo okruženi sa mnogim ljudima koji nam dobro ne misle i ne čine, ali opet vidimo da zajedno sa ovom decom i hladna crkva može biti topla ako je zagrejemo ljubavlju svojom i verom svojom’’.

Današnjoj službi posebno su se radovala deca i meštani Sušice koji su zajedno sa svešteničkom porodicom Šmigić aktivno učestvovali u obnovi ove svetinje i izgradili jedan deo konaka. Hram je oslikao ikonopisac Vasilije Minić iz Beograda, a novi konak podignut je uz podršku Кancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ostale vesti

 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Ostatke pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu prištinske vlasti  pokušavaju da pretvore u katoličku bogomolju, što nema nikakve veze sa istorijskom stvarnošču. Istoričari kažu da za ove navode ne postoji nikakvo naučno utemeljenje i istorijski dokazi.

 • Danas su Svete Trojice

  Danas su Svete Trojice

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

 • Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane