Vesti
Politika

"Izbori na kojima se brani opstanak Srbije na KiM"

Predsednik Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su "separatisti na Kosmetu očekivali da će Srpska lista i Srbi doneti odluku da bojkotuju lokalne izbore kako bi oni mogli da izguraju albanske kandidate u srpskim sredinama".
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a poslao poruku Srbima da izađu na sutrašnje lokalne izbore navodeći da glasački listići predstavljaju bedem nastojanjima Prištine da zauzme sever KiM prevarama i trikovima.

Đurić dodaje da Priština, u želji da zastraši Srbe, planira da pošalje viliki broj albanskih policajaca na biračka mesta i odvrati ljude od glasanja.

"Kažem sada svima kojima su u srcu Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Banjska, da znaju da su ovo izbori na kojima se brani opstanak Srbije i srpskih interesa", naveo je Đurić.

Dodao je da će pokušati da bude sutra na Kosovu ali je podsetio da mu je u prethnodnih godinu dana 18 puta onemogućen dolazak na KiM.

Međutim, ističe da ljudi iz Kancelarije za KiM svakog dana idu na Kosovo i da će nastaviti da budu sa srpskim narodom.

"Naš narod na KiM niko ne može da zastraši i uveren sam da će sutr apokazati slogu i snagu", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM govorio je i o najavi posebne skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji koja je zakazana za 27. maj.

Istakao je da je parpament mesto gde se razgovara o najvažnijim temama i da je to mesto gde treba da se ispolje razlike u mišljenjima a ne na ulici.

Ističe da je reč o odličnoj prilici da se čuje šta se radilo u vezi sa Kosovom i da se iznesu različiti stavovi.

Na kritike iz dela opozicije da je ta sednica politički trik, Đurić je rekao da su oni do juče govorili da nema nikakve rasprave o KiM u Skupštini.Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020