Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade

Američka ambasada juče je izrazila kritike i zabrinutost na račun kosovske vlade zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Predstavnici Vlade Kosova kažu da razumeju i da ove kritike vide kao korisne savete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u Prištini izražena je duboka zabrinutost zbog imenovanja ovakvih nekvalifikovanih lica, koja, kako su naveli „podrivaju javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavaju zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramote žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

S druge strane, zvaničnici u kosovskoj vladi poručuju da shvataju kritike i poručuju da bi profesionalni kriterijumi trebalo da budu preduslov za obavljanje dužnosti.

Zamenik minsitra spoljnih poslova u Vladi Kosova, Anton Beriša (Anton Berisha) rekao je za RSE, da ne želi da priča o pojedinačnim slučajevima, ali da je, kako je rekao, sistem imenovnja na Kosovu komplikovan.

Američki ambasador Filip Kosnet uputio je i oštre kritike povodom postavljanja lica osuđenih za ratne zločine na visoke pozicije.

„Shvatamo ih i kao veoma korisne savete u vezi sa imenovanjima. Ne samo kao diplomata, već i kao inženjer koji zna da je profesionalni kriterijum preduslov za svakog zvaničnika koji obavlja dužnosti“, poručio je zamenik ministra.

Izjavio je i da je Kosovu potrebno još vremena da dobro razume pozicije evropkih država u vezi sa imenovanjima.

„Mislim da je reč o čitavom društvu, bez želje da relativizujem odgovornost donosioca odluka, ali, plašim se da naša sveukupna društvena svest nije dostigla nivo, da kažem, usklađenosti sa evropskim standardima koje smo preuzeli i stavili na papir u formi zakona i uredaba, ali vidimo da imamo velike poteškoće u implementaciji“, rekao je Beriša.

U međuvremenu, RSE je zatražila od Američke ambasade pojašnjenje konkretnih slučajeva koji su izazvali zabrinutost ove ambasade, ali do objavljivanja teksta ambasada nije dostavila odgovor.

Ostale vesti

 • "Đilasova deklaracija dokument o pomirenju tajkuna"

  Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić ocenio je da Deklaracija o pomirenju srpskog i albanskog naroda koju je predstavio Dragan Đilas ne predstavlja ništa više od dokumenta o pomirenju tajkuna i terorista, jer se zalaže u potpunosti za iste stvari kao i Priština.

 • Čadež: Privreda da pokaže politici šta je budućnost

  Čadež: Privreda da pokaže politici šta je budućnost

  Čekanje na rešava probleme u regionu iz prošlosti ne vodi u budućnost, poručili su predsednici privrednih komora Zapadnog Balkana okupljeni u Komorskom investicionom forumu (KIF) u Prištini. Pozvali su vlasti da nastave da razgovaraju.

 • Tači: Albanci nepravedno podeljeni

  Tači: Albanci nepravedno podeljeni

  Hašim Tači je izjavio da je misija Kosova za slobodu i nezavisnost nedovoljna i da su Albanci nepravedno podeljeni i da sada treba da se svojom voljom ujedine.

 • Gojković: Važan trenutak za raspravu o Kosovu

  Gojković: Važan trenutak za raspravu o Kosovu

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je za RTS da je sada važan momenat za parlamentarnu raspravu o Kosovu i Metohiji jer je dijalog u zastoju zbog radikalizacije poteza prištinskih vlasti.

 • Đurić: Haradinaj da prihvati stvarnost, Kosmet je deo Srbije

  Đurić: Haradinaj da prihvati stvarnost, Kosmet je deo Srbije

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da premijer Ramuš Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će AP KiM garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane