Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade

Američka ambasada juče je izrazila kritike i zabrinutost na račun kosovske vlade zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Predstavnici Vlade Kosova kažu da razumeju i da ove kritike vide kao korisne savete, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podeli ovaj članak sa:
  • Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u Prištini izražena je duboka zabrinutost zbog imenovanja ovakvih nekvalifikovanih lica, koja, kako su naveli „podrivaju javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavaju zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramote žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

S druge strane, zvaničnici u kosovskoj vladi poručuju da shvataju kritike i poručuju da bi profesionalni kriterijumi trebalo da budu preduslov za obavljanje dužnosti.

Zamenik minsitra spoljnih poslova u Vladi Kosova, Anton Beriša (Anton Berisha) rekao je za RSE, da ne želi da priča o pojedinačnim slučajevima, ali da je, kako je rekao, sistem imenovnja na Kosovu komplikovan.

Američki ambasador Filip Kosnet uputio je i oštre kritike povodom postavljanja lica osuđenih za ratne zločine na visoke pozicije.

„Shvatamo ih i kao veoma korisne savete u vezi sa imenovanjima. Ne samo kao diplomata, već i kao inženjer koji zna da je profesionalni kriterijum preduslov za svakog zvaničnika koji obavlja dužnosti“, poručio je zamenik ministra.

Izjavio je i da je Kosovu potrebno još vremena da dobro razume pozicije evropkih država u vezi sa imenovanjima.

„Mislim da je reč o čitavom društvu, bez želje da relativizujem odgovornost donosioca odluka, ali, plašim se da naša sveukupna društvena svest nije dostigla nivo, da kažem, usklađenosti sa evropskim standardima koje smo preuzeli i stavili na papir u formi zakona i uredaba, ali vidimo da imamo velike poteškoće u implementaciji“, rekao je Beriša.

U međuvremenu, RSE je zatražila od Američke ambasade pojašnjenje konkretnih slučajeva koji su izazvali zabrinutost ove ambasade, ali do objavljivanja teksta ambasada nije dostavila odgovor.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane