Vesti
Kultura

„Gluma je jedan čaroban svet“

U Gračanici je počela sa radom Škola glume za decu i mlade. Tokom časova, profesionalni glumci i glumice Narodnog pozorišta u Prištini pokušaće da prenesu polaznicima znanje koje su stekli tokom godina školovanja i rada. Za školu glume se prijavilo 66 dečaka i devojčica.
„Gluma je jedan čaroban svet“
Škola glume NPP (Foto Milica Mandić)

Škola glume je nastala u organizaciji Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Doma kulture Gračanica. Besplatna je i predviđena je za dečake i devojčice školskog uzrasta.

Glumica NPP-a, rediteljka i spisateljica Radmila Knežević je jedan od predavača u ovoj školi. Ona je istakla da je ovakav projekat veoma značajan za decu, ali i za celu društvenu zajednicu.

„Prvo, iz razloga što će njima pomoći da prošire svoje vidike, da ulazeći u svet pozorišta sebe više otkriju, prodube i produhove, da otkriju neku novu dimenziju, jer je pozorište, u stvari, u kutiji, ali je kutija ta koja se otvara. Nadam se da će deca uspeti da se snađu, da će pre svega, kroz igru, neopterećujuće, interesantno, zanimljivo uspeti da dopru do sebe i da prošire svoje vidike. A drugo, zato što su ovakvi projekti veoma značajni za celu društvenu zajednicu, pre svega zato što deca šire svoje kulturne obrasce i zato što stvaramo to kulturno jezgro i pozorišnu publiku koja je veoma bitna i kojima će kasnije biti bitno da prihvate te stavove u životu i formiraju se kao ličnosti koje same razmišljaju svojim glavama“, kazala je Kneževićeva.

Kneževićeva kaže da će tokom ove radionice predavači pokušati da deci prenesu znanje koji su i sami stekli na akademiji umetosti, a koje će biti prilagođeno njihovom uzrastu.

„Biće tu svega, i glume, dikcije, scenskog pokreta, govora, scenskih igara, akrobatike, snalaženja u prostoru, igara memorije, brzalica i videćemo da to na kraju rezultira jednom predstavom koju će oni sami raditi. Dotaći ćemo se malo i pisanja drame, režije, teorije glume itd. Smislili smo dobar sveobuhvatni program tako da se nadam da ćemo dobiti jednu kompletnu umetničko - pozorišnu sliku“.

Poruka je, kaže Kneževićeva, „da je gluma jedan čaroban svet, u koji bi oni mogli da zakorače bez straha i bez ikakve treme“.

Prvi čas glume počeo je vežbama za koncentraciju i pamćenje. Učenici su na početku igrali muzičke stolice.

Mlada glumica iz Kosovske Mitrovice Nastasija Stojsavljević kaže da je privilegija što ova deca imaju Školu glume i mogućnost da razvijaju svoj talenat.

„Najvažnije je da deci prenesemo osećaj radosti i uživanja u igri i glumi. Gluma je nešto verovatno najlepše na svetu, i najbitnije je da se oni opuste, da zavole ovo, da se igraju, uživaju, maštaju i stvaraju, da jednostavno prošire svoje znanje“, rekla je Nastasija Stojsavljević i dodala da nada rađanju nekih novih, mladih glumaca.

Časove će, pored Radmile Knežević i Nastasije Stojsavljević držati i Milica Mandić i Jasmina Stojiljković, a predviđeno je da im, u formi gostujućih predavača, prisustvuju i ostali glumci Narodnog pozorišta u Prištini.

Mladi polaznici časova glume kažu da žele da nauče nešto novo i steknu nove drugare, ali i da postanu poznati glumci.

„Kada gledam neku seriju, inspiriše me. Ja u budućnosti vidim sebe kao tog glumca koji glumi u seriji. Moj omiljeni gumac je Senad Bašić zato što je komičar. Ja bih voleo da budem komičar“, objasnio nam je Nikola Đorđević.

„Volim da glumim, volim i rad sa lutkama, moj omiljeni glumac je Miloš Biković koji je glumio u filmu ’Balkanska međa’“, rekao je učenik sedmog razreda OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici Nemanja Đekić.

„Mogu za vreme časova glume da steknem nove drugare, imam dosta omiljenih glumica“, rekla je nam je Milica Milovanović.

Časovi glume će biti održavani svake srede u dva termina, od 11:00 do 13:00 i od 16:00 do 18:00 časova. Do kraja školske godine polaznici će imati pet radionica, a zatim će se rad nastaviti u narednoj školskoj godini 2019/2020.

 

 Ostale vesti

Gračanica: Škola glume nastavlja sa radom
Škola glume koja je u organizaciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kultrure Gračanica počela sa radom maja prošle godine, nastaviće i u narednom periodu da ljubiteljima scene otkriva tajne čarobnog sveta glume. Škola je besplatana i otvorena za nove polaznike.
  • 25.02.2020
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
  • 25.02.2020
Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020