Vesti
Kultura

Izašao novi broj kosovskog časopisa „Literarni otisak“

Novi dvobroj kosovskog časopisa za literaturu i zbivanja „Literarni otisak“ posvećen je stvaralaštvu pisaca, pesnika i umetnika Kosovskog Pomoravlja. Glavna tema jedanaestog izdanja gnjilanskog časopisa jeste Sveta novomučenica Bosiljka pasjanska koja je proglašena sveticom u maju prošle godine.
Izašao novi broj kosovskog časopisa „Literarni otisak“
Literarni glasnik (Foto Uns)

Urednik „Literarnog otiska“ i član UNS-a Ratko Stoiljković navodi da posebno mesto u časopisu zauzima rubrika „Iz starih knjiga i rukopisa“, koja donosi tekstove iz gnjilanskog kraja objavljene u Carigradskom glasniku, srpskim novinama na ćirilici koje su izlazile od 1895. do 1909. godine u Carigradu.

„Literarni otisak“ daje i preglede zavičajne poezije i proze, kao i kratke izvode iz novih knjiga pisaca i pesnika Kosova i Metohije.

Ovaj godišnjak izlazi od 2002. godine, a prema rečima urednika, nastao je u porti gnjilanske crkve.

„Sav život Srba i nealbanaca se odvijao u porti crkve u Gnjilanu. Tu su nastali prvi pokušaji opisivanja tadašnjih dešavanja, kao i prve pesme. Tu se napravila atmosfera da sve to bude ovekovečeno na jednom mestu, u časopisu koji će izlaziti jednom godišnje“, navodi Stoiljković za UNS.

Inače, časopis se distribuira malom broju Srba koji su ostali u Gnjilanu nakon martovskog pogroma 2004. godine, raseljenim Srbima i školama u Kosovskom Pomoravlju.

Izdavač „Literarnog otiska“ je Srpski kulturni klub „SerbiKa“, čije je sedište do marta 2004. godine bilo u porti crkve u Gnjilanu. Izdavački odbor „SerbiKe“ danas je raštrkan u nekoliko sela u okolini Gnjilana.Ostale vesti

Gračanica: Škola glume nastavlja sa radom
Škola glume koja je u organizaciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kultrure Gračanica počela sa radom maja prošle godine, nastaviće i u narednom periodu da ljubiteljima scene otkriva tajne čarobnog sveta glume. Škola je besplatana i otvorena za nove polaznike.
  • 25.02.2020
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
  • 25.02.2020
Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020