Vesti
Društvo

Centralno Kosovo: Obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara

Prema podacima iz 2017. godine, oko 800 medicinskih sestara godišnje napusti Srbiju. Posao je težak, malo plaćen, ali medicinske sestre ga najčešće predano rade. "Medicinske sestre su ključna karika zdravstva", poručuje Ljiljana Stanojević iz Čaglavice.
Centralno Kosovo: Obeležavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara
Medicinske sestre u ambulanti u Čaglavici (Foto Kim)

Međunarodni dan medicinskih sestara se svakog 12. maja obeležava u znak sećanja na dan kada je rođena Florens Najtingel, bolničarka i začetnica modernog sestrinstva i profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. Celog života borila se za unapređenje profesije, a čini se da ta borba i dalje traje.

Glavna sestra u ambulanti u Čaglavici Ljiljana Stanojević upozorava na loše uslove u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"Ponekad radimo bez struje i vode. Sada nam je najveći problem nedostatak interneta koji je bitan za izdavanje recepata", rekla je za RTV Kim Stanojevićeva.

Ona poručuje da su medicinske sestre ključni deo zdravstvene zaštite, da se njihov rad ceni i poštuje, ali da situacija nije idealna.

"Da niko ne bi bio zapostavljen, bez pristupa zdravstvenim uslugama, medicinske sestre provode najviše vremena sa pacijentima i najbitnija su karika za pacijente. Nailazimo na ljude različitih karaktera, pa ne samo da je stručnost bitna, bitan je i pristup pacijentima. Sve je lakše kada smo mi uljudnije i bolje prema njima", smatra Stanojevićeva.

Međunarodni dan sestrinstva će prigodnim programom obeležiti učenici i profesori srednje Medicinske škole u Gračanici.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u znak sećanja na rođendan Florens Najtingel. Ona je inicirala je profesionalno obrazovanje medicinskih sestara i uvela metode negovanja bolesnika i organizacije bolnica koje su kasnije prihvaćene u mnogim zemljama. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.Ostale vesti

Misteriozno otpuštanje Tanje Ivić
Prilog Glasa Amerike o fudbaleru Iliji Iviću i njegovoj majci Tanji, koja je dobila otkaz dan pošto je objavljeno da je njen sin Ilija dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova, izazvao je brojne reakcije javnosti. Međutim, još nije u potpunosti jasno zašto je Tanja Ivić dobila otkaz i od koga.
  • 26.02.2020
Tri pacijenta na Kosovu nisu obolela od koronavirusa
Tri navodna slučaja koronavirusa, koja su juče prijavljena na Infektivnoj klinici Univerzitsko kliničko-bolničkog centra Kosova, negativni su na koronavirus, saopštili su iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi prištinska Koha.
  • 26.02.2020
Ramadani: Zdravstvene ekipe su na svim prelazima
Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani saopštio je za Kosovo Onlajn da se zdravstvene ekipe tog instituta, u cilju zaštite od širenja koronavirusa, osim na prištinskom aerodromu, od juče nalaze i na svim drugim punktovima na ulazu i izlazu sa Kosova.
  • 25.02.2020
Pacijentkinja sa Kosova nema koronavirus
Laboratorijske analize pokazale su da tridesetogodišnja žena, koja se na Kosovo vratila iz Italije, nema koronavirus, saopštio je iz kosovski Institut za javno zdravlje.
  • 25.02.2020
Direktor NVO “Aktiv” Miodrag Milićević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da je kosovsko društvo, nakon što je pre 12 godina  Kosovo proglasilo nezavisnost  i dalje u tranziciji, koja je opterećena mnogobrojnim  problemima.
  • 24.02.2020
Ambasada SAD uputila čestitke Iliji Iviću
Američka ambasada na Kosovu čestitala je mladom Iliji Iviću iz Kišnice, kod Gračanice, koji je dobio poziv da igra za reprezentaciju Kosova. "Politici nema mesta u sportu", stoji u objavi ambasade SAD na Kosovu na društvenoj mreži Tviter.
  • 23.02.2020