Lutkarska predstava rezultat petodnevne radionice

Petodnevna radionica lutaka na kojoj su učestvovali devojčice i dečaci iz Gračanice, završena je izvođenjem lutkarske predstave.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa lutkarske predstave (Foto Kim)

Na sceni su se pojavile ginjoli i marionete, lutke koje su proteklih pet dana izrađivali na časovima. Igrano je više predstava, od Pepeljuge, Une, pa do Crvenkape.

Nemanja Đekić je veoma zadovoljan obavljenim poslom.

„Imali smo prilike i da naučimo nešto novo i da glumimo. Naučili smo kako da pokrećemo lutke, marionete itd. Osim toga, osmišljavali smo tekst za predstavu, dodavali uloge“, kaže Nemanja.

Njegove drugarice Anastasija i Kristina su takođe zadovoljne.

„Prezadovoljna sam, ja sam bila Pepeljuga. Naučili smo dosta toga, a najvažnije kako da napravimo lutke“, kaže Anastasija Jevtić.

„Ja sam bila vila i narator u predstavi. Prelepo smo se proveli. Proces izrade lutaka nije težak kada smo uključeni svi zajedno“, rekla nam je Kristina Dimitrijević.

Osim na licima dece i njihovih roditelja, zadovoljstvo se videlo i na licima profesorki iz Dečijeg pozorišta u Subotici koje su prethodnih dana vrlo vredno radile na lutkama, vežbanju glume i pisanja scenarija.

„Pre svega smo zadovoljni odzivom dece. Puno je posla bilo. Mi smo decu podelili u nekoliko ekipa, obrađivali smo sa njima ginjol i lutke marionete. Dakle, oni su sami i pripremali te lutke i osmišljavali koju će predstavu, odnosno bajku da izvedu i na kraju krajeva sami bili i scenaristi. Tako da je bilo burno pet dana, od jutra do sutra neprekidno, ali ovako posle svega kada vidimo da su se pojavili roditelji bilo je zadovoljstvo“, kazala je za RTV Kim Marta Stamenković.

Na ideju o lutkarskoj radionici došli su predstavnici Amaterskog pozorišta Janićije Povpović. Cilj je, kažu, ispunjnen.

„Mi smo se rukovodili sa jednim ciljem da okupimo dečake i devojčice i da oni na kvalitetan način provedu svoje slobodno vreme, da razviju svoje talente i da se nauče timskom duhu i mislim da smo u tome uspeli. Glavni cilj nam je bio da popularizujemo lutkarsku pozorišnu umetnost“, kaže Aleksandar Gudžić.

Osim ovog, Dom kulturue i amatersko pozorište imaju još jedan cilj, a realizacija će početi narednih dana.

„Već sledeće nedelje ćemo početi sa rediteljem Boškom Boškovim raditi jednu lutkarsku predstavu koja će se zvati „Ginjol među lutkama“. Većinu dece i glumaca amatera će glumiti u toj predstavi ćemo angažovati upravo sa ove radionice“, rekao je Gudžić.

Radionicu lutaka, na kojoj je učestvovalo blizu 60 dece, zajedno su organizovali Dom kulture Gračanica i Dečije pozorište iz Subotice, a projekat je pomgla francuska organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane