Otvorena memorijalna izložba “Svet moje slike” Ljubiše Tanaskovića

Memorijalna izložba “Svet moje slike” umetnika Ljubiše Tanaskovića, otvorena je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Mitrovici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa izložbe(Foto Igor Miljković)

Reč je o vrhunskom majstoru kosovskih pejzaža, koji je ceo život i svoj radni vek proveo na prostoru KiM. Ostao je upamćen i kao direktor Galerije umetnosti u Prištini, gde je uspeo da organizuje veliki broj izložbi bitnih jugoslovenskih umetnika.

Upravo u Prištini, za vreme sukoba na Kosovu, Tanasković ostavlja stalnu postavku koju nije uspeo da otvori.

Deo slika, na sreću, uspela je iz galerije da iznese njegova supruga, Mirjana Tanasković, dok za stalnu postavku nije imala sreću da spase. Spasila je jedan deo opusa svog supruga i još dvojice umetnika. Tanaskovićeva supruga je i inicijator ove izložbe.

“Moja je velika želja bila da se izložba organizuje na prostoru KiM. Jako sam zadovoljna što sam uspela da uz pomoć dobronamernih ljudi i prijatelja to i realizujem. Jer nekako na ovaj način se vratio tamo odakle je potekao”.

Mirjana Tanasković kaže da je kao supruga veoma ponosna što je živela sa takvim čovekom. Ponosna su i deca na takvog oca. U radovima Ljubiše Tanaskovića, ima i Mirjane.

“On je imao dva ciklusa. Imamo par slika koje želimo da zadržimo u kući, ali ne bih mogla da se opredelim koji mi je draži. U mnogim slikama ima nekih naših zajedničkih trenutaka, doživljaja. Prisutna sam dosta, ali sam više prisutna u onim slikama koje je radio u Francuskoj”, kaže Mirjana.

Izložbu je otvorio prof. dr Srđan Marković, koji je istakao da je Tanasković imao dve jednake ljubavi - jedna je bila slikarstvo, a druga želja da se unapredi likovni život na Kosovu i Metohiji.

“Tanasković je veoma zadužio srpsku kulturu, kulturu srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji i stvar je budućih istraživača da se ozbiljnije pozabave njegovim radom u tome smislu”, ukazuje prof. dr Marković.

Postavku zainteresovani mogu pogledati do 15. maja.

Ljubomir Ljubiša Tanasković je rođen 1942. godine u Sredskoj kod Prizrena. Osnovnu školu je završio u Obiliću, srednju školu za primenjenu umetnost u Peći, a diplomirao je u grupi za likovnu umetnost na Višoj pedagoškoj školi u Prištini. Godine 1974. diplomirao je na Nacionalnom fakultetu lepih umetnosti u Lionu u Francuskoj i iste godine u Marselju dobija zvanje „specijaliste likovne umetnosti“.

Posle dugododišnjeg vaspitno-pedagoškog rada u mnogim školama, ali i bavljena rukovodećim funcijama, odlukom Vlade Republike Srbije 1993. godine Ljubiša je imenovan za direktora Galerije umetnosti u Prištini. Njegov rad u Galeriji ostaće upamćen po izložbama Miće Popovića, Save Šumanovića, Aleksandra Cvetkovića, Božidara Damjanovskog i svih značajnih slikara sa prostora Kosova i Metohije. Preminuo je u Beogradu 2017. godine.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane