Proslava Markovdana u Šilovu

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.

Podeli ovaj članak sa:
 • Crkva Svetog jevanđeliste i apostola Marka (Foto RTV Puls)

U prepunoj crkvi Svetog jevanđeliste i apostola Marka verni narod se i ove godine sabrao da proslavi slavu sela i slavu hrama. Posle liturgije blagosloveni su slavsko žito i kolač, a vernici su prošetali litijom oko hrama.

Da ovaj sveti hram dobija još lepše lice, pokazuje i to, da se meštani ovog sela koji su na privremenom radu u zemljama Zapadne Evrope, najviše angažuju u obezbeđivanju sredstava za uređenje crkvenog dvorišta. U porti hrama otvorena je i prodavnica suvenira, za čiju je izgradnju sredstva obezbedio Ivan Vasić.

Vesimir Antanasković, predsednik Crkvenog odbora zahvalio se svima koji pomažu, i najavljuje nastavak radova na uređivanju crkvenog dvorišta.

Od jula 2012. godine crkveni kompleks na brdu u Šilovu osim hrama Svetog apostola Marka, groblja, sale, spomenika Svetom knezu Lazaru krasi i funkcionalno upotpunjava krstionica i nedavno izgrađeni gorionik.

Crkva u Šilovu izgrađena je pre više od dvadesetak godina. Izgradnja je počela ranih devedesetih, dok su radovi na oslikavanju ikona u unutrašnjosti crkve još uvek u toku.

Ostale vesti

 • Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Crkva Svetog Nikole u Novom Brdu sedište mitropolije

  Ostatke pravoslavne Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu prištinske vlasti  pokušavaju da pretvore u katoličku bogomolju, što nema nikakve veze sa istorijskom stvarnošču. Istoričari kažu da za ove navode ne postoji nikakvo naučno utemeljenje i istorijski dokazi.

 • Danas su Svete Trojice

  Danas su Svete Trojice

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika – Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Praznuje se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

 • Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Spasovdan u Prizrenu okupio raseljene

  Danas je u crkvi Svetog Spasa u Prizrenu povodom slave ovog hrama služena praznična Liturgija, potom je izveden kulturno umetnički program kojim je završena manifestacija “Spasovdanski dani”.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane