nacrt rezolucije, previše uzda u podršku "onih koji su je stvorili"." />

"I zagovornici nezavisnosti na ivici nerava sa Prištinom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić smatra da se Priština, koja povlači jedan za drugim nerazumne poteze i donosi akte, među kojima je i najnovij nacrt rezolucije, previše uzda u podršku "onih koji su je stvorili".

Podeli ovaj članak sa:
 • Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić veruje da i zagovornici kosovske nezavisnosti imaju svoje crvene linije i da će Priština veoma brzo da ih pređe, a već gubi polako pozicije i moć koje je imala ranije.

"Oni su sada podneli ponovo zahtev za Interpol. Znate šta su im Amerikanci rekli? Pa kako vi mislite da uđete u Interpol ako vas mi ne podržavamo. Ali to njih ne interesuje. Kao što je Mesić rekao, ’uništio sam Jugoslaviju’, sada Haradinaj kaže’ ja sam sahranio dijalog’, a to je njihov cilj".

U Berlinu su, dodaje Dačić, takođe pokazali da njih ne interesuje niko ko ne misli kao oni.

"Haradinaja su svi napali zbog taksi. Niko nije tu promenio pozicije i rekao da je Haradinaj u pravu, uključujući i Tačija i Ramu. Čak mu je Makron rekao da će se Francuska saglasiti i za viznu liberalizaciju , ali njih to ne interesuje, on hoće da ubije mirovni plan i dogovor, hoće priznanje Kosova od strane Srbije", kaže Dačić u intervjuu za Tanjug.

Naravno, dodaje, ostaje im podrška kod onih kojima su "davali pare".

"Sigurno neće promeniti svoje mišljenje kongresmen Eliot Engel albanski lobista, koji je dobio legalno pare za izbore od Albanaca, ali u Trampovoj administraciji, ukoliko Priština i dalje ostane glavna prepreka za dogovor, to neće proći bez posledica za njihove međusobne odnose".

"’Duboka država’ otvara prostor za kompromis"

Na pitanje Tanjuga gde vidi konkretne dokaze za to da Priština gubi podršku, kada javnost vidi da bez bilo kavih posledica i vidljivih "packi" iz SAD na snazi ostaju takse, stižu novi akti, rezolucije iz Prištine, zabranjuju se ulasci na teritoriju KiM, Dačić kaže da to nije vidljivo u javnosti.

"U svakoj zemlji postoje takozvana duboka država, stav, koji je mnogo više nego običan, a koji oblikuje spoljnu politiku zemlje i to su neki krugovi u Stejt departmentu.

Kako napominje, Trampova administacija iznosi zamerke, ne u medijima nego na sastancima i sa srpskim zvaničnicima a i sa drugima, da je politika koja je ranije vođena, a za koju se oni zalažu, loša politika, takozvana politika autopilota.

Ta politika je i dalje prisutna delom u Kongresu, a delom u nekim krugovima Stejt departmenta, objašnjava Dačić.

Sa druge strane, kako ističe, za razliku od krugova bivše američke administracije, politika Donalda Trampa, potpredsednika Majka Pensa, pomoćnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, definiše kroz više nivoa Stejt departmenta, i otvara prostor da se dođe do kompromisa Beograda i Prištine.

Dačić dodaje da američki predsednik, naravno ne zalaže za to zbog toga što voli Srbiju, nego zato što misli da je to dobar politički poen i dobitna varijanta za sve strane u sukobu i svetske sile.

"Haradnajev susret sa ambasadorom SAD u Berlinu propaganda"

Na pitanje kako onda američki ambasador u Berlinu, jedan od najuticajnijih ambasadora Trampove administracije, prima Haradinaja, koji se pri tom nije sastao sa Mogerinijevom, šef srpske diplomatije to tumači kao Haradinajev propagandni potez.

"On nije dobio podršku američkog ambasadora. To je bio taktički i propagandni potez", tvrdi Dačić.

A na Haradinajevo hvalisanje, posle susreta u Berlinu, da će ući u istoriji kao čovek koji je sahranio ideju o razgraničenju i sačuvao nezavisno Kosovo, Dačić odgovara da je ušao u istoriju kao "čovek koji je sahranio i ubio stotine civila".

"Bez dogovora sa Srbijom nikada ne može biti trajnog rešenja i trajnog mira", rekao je Dačić i naglasio da je za kompromis koji bi bio u interesu i jednog i drugog naroda govorio još pre deset godina.

"Naravno ostavio sam prostor da svako iznese ideju o tome kako bi taj kompromis mogao da izgleda", dodao je Dačić.

Kostajtuje da do otgoa nije došlo i upozorova ni da neće ako se na takav način odnose prema želji Srbije da bude konstruktivna. Prema njegovim rečima, zabrinjavaju potezi Prištine koji mogu da se obiju o glavu za stabilnost čitavog regiona.

"Mislim da je inače potrebno spustiti ton u regionu, jer najlakše je vikati i vređati neke druge narode i druge zemlje. Svako treba da vodi računa kakav je efekat tih izgovorenih reči. Srbi uopšte ne žele sebe da predstavljaju kao najveću silu u regionu", objašnjava Dačić.

Dačić je podsetio na reči akademika Čedomira Popova koji je jednom zapitao "koliko to Srbija treba da bude mala da nekome ne bi bila velika".

"Podržavamo sve države u regionu u njihovim težnjama i želimo mir, pomirenje. Samo nemojte da mislite da se to može graditi na poniženju Srba i na dvostrukim standardima", zaključio je Dačić.

Ostale vesti

 • Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi.

 • Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, ponovio je i nakon susreta sa liderom Demokatske partije Kosova Isom Mustafom da se drži podalje od političkih pitanja i da mu je fokus na ekonomskim pitanjima.

 • Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra značajnom energiju i entuzijazam predstavnika Vašingtona u cilju da se ubrza nastavak dijaloga, ali ističe da to ne ide tako lako i da najpre moraju biti ukinute takse.

 • Grenel: Treba ukinuti takse

  Grenel: Treba ukinuti takse

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, završio je sastanak sa liderom Pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem.

 • Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Miljan Ranđelović i pomoćnik direktora, Borislav Tajić, održaće danas u zgradi opštine u Zubinom Potoku u 13 sati sastanak sa rukovodstvom ove Opštine i sa čelnicima kulturnih, prosvetnih i javnih preduzeća.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane