Simić: Nacrt rezolucije Prištine korak protiv dijaloga

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je predlog rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid korak protiv dijaloga i protiv normalizacije odnosa. Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini, ističući da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

Podeli ovaj članak sa:
 • Slavko Simić (Foto Kim arhiva)

Slavko Simić, član Srpske liste navodi za RTS da je nacrt rezolucije još jedan agresivni potez, koji se priprema protiv Beograda i srpskog naroda.

"Njihov plan je vrlo jasan. Nakon što se u kosovskoj skupštini usvoji nacrt rezolucije poslanici će verovatno pokrenuti inicijativu da se usvoji određen zakon, kako bi obezbedili mehanizme da se ova rezolucija i oživi. Svaka moguća agresivna inicijativa, svaki mogući agresivni potez priprema se i upotrebljava se protiv Beograda i srpskog naroda", ističe Simić.

Ocenjuje da ovakav kontinuirani političko-institucionalni pristup Prištine ne doprinosi poboljšanju odnosa između Srba i Albanaca već kako kaže, potkopava ionako zahlađene odnose Beograda i Prištine.

"Potkopava dijalog i potkopava već krhku bezbednosnu i političku situaciju na prostoru Kosova i Metohije", objašnjava Simić.

Govoreći o inicijativi za formiranje Međunarodnog tribunala protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu, koji inicira i pokreće predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da Priština nema pravo da formira Međunarodni krivični sud.

"Jedino što Priština može u ovom trenutku je da unutar svojih institucija formira specijalni sud, specijalno odeljenje za ratne zločine koje ne bi imalo nikakvog kredibiliteta", navodi Simić.

Ističe, da je Srbija pravna država i da kroz Srbiju ne šetaju kriminalci, kao što u Prištini pokušavaju da predstave albanski politički lideri.

"Srbija je pravna država, za Srbiju je vladavina prava imperativ i kroz Srbiju se ne šetaju zločinci. Srbija ne štiti kriminalce i ne štiti zločince, a drugi neka preispitaju svoje dvorište i neke vide da li je ista takva situacija i kod njih", poručio je Simić.

Izostanak reakcije međunarodne zajednice ocenjuje kao jedan vid podrške Prištini ističući, da niko ne želi da gradi bolje odnose između Srba i Albanaca.

"Iza svake ideje, iza svake inicijative stoji neko iz međunarodne zajednice, tako da verovatno postoji neki politički mig za sve ovo što se dešava u poslednjih nekoliko dana. Ne rešavaju se čak ni neke bitne teme. Niko neće i ne želi bolje odnose između Srba i Albanaca", ocenjuje Simić.

Dodaje, da bi želeo da dočeka u narednom periodu da poslanici kosovske skupštine pokrenu inicijativu za formiranje odbora za pomirenje.

Ostale vesti

 • Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi.

 • Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, ponovio je i nakon susreta sa liderom Demokatske partije Kosova Isom Mustafom da se drži podalje od političkih pitanja i da mu je fokus na ekonomskim pitanjima.

 • Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra značajnom energiju i entuzijazam predstavnika Vašingtona u cilju da se ubrza nastavak dijaloga, ali ističe da to ne ide tako lako i da najpre moraju biti ukinute takse.

 • Grenel: Treba ukinuti takse

  Grenel: Treba ukinuti takse

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, završio je sastanak sa liderom Pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem.

 • Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Miljan Ranđelović i pomoćnik direktora, Borislav Tajić, održaće danas u zgradi opštine u Zubinom Potoku u 13 sati sastanak sa rukovodstvom ove Opštine i sa čelnicima kulturnih, prosvetnih i javnih preduzeća.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane