Danas je Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sveti Georgije (Foto Kim)

Ovaj praznik se obeležava u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i jedna je od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Đurđevdan se u narodu smatra za granicu između zime i leta, praznik koji se odnosi na zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Đurđevdan je praznik koji se odnosi na narodne običaje, od kojih je glavni pletenje venaca od bilja, umivanje biljem, kupanje na reci.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim žiteljima Gore i svim Gorancima čestitao je Đurđevdan - Dan opštine Gora i Dan Goranaca

„Gde god da si – za Đurđevdan na Gori da si“ – pozdrav je kojim se vekovima pozdravljaju Goranci širom sveta i obavezuju sebe na čuvanje korena, porekla i svoje posebnosti. A svoju posebnost i identitet Goranci nikada nisu zasnivali na sukobima i promovisanju sile", navodi se u saopštenju.

"Naprotiv, izabrali ste da svoju malu zajednicu promovišete strpljivošću, vrednoćom i radom, osobinama po kojima ste nadaleko poznati. Uz to, uvek ste nepokolebljivo verovali da pod kapom nebeskom ima mesta za sve ljude, bez obzira na veru, jezik, naciju...", dodaje se dalje u čestitki.

U saopštenju se navodi i da je njihova privrženost državi Srbiji neretko surovo kažnjavana, a da su 1999. godine to platili i životima, paljenjem i pljačkanjem imovine, gubljenjem posla..."to su verovatno najteži dani u vašoj istoriji. Tu žrtvu Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti".

Prirodna bogatstva i posebne lepote goranskog kraja, ali pre svega rad i marljivost Goranaca svakako su garancije razvoja Gore i stvaranja uslova za bolji i prosperitniji život njenih građana.

Direktor Kancelarije za KiM poručuje goranskoj zajednici i da će im Vlada Republike Srbije pomoći "da odlučno i odgovorno zaštiti vaš nacionalni identitet i da vam obezbedi sigurnost i pravo da i na političkom nivou odlučujute o svojoj sudbini".

Ostale vesti

 • Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Obeležena slava gradske crkve u Peći

  Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave sv.Jovana preteče u Peći, sabralo se više od sto vernika, raseljenih Pećanaca ali i Srba izokolnih sela koji su i ovu priliku iskoristili da se okupe oko svog parohijskog hrama, poznatog i kao Mitropolija pećka.

 • „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  „Ne smemo se odreći svojih svetinja, istorije i zemlje“

  "KiM i Raška su temelj bića ovog naroda, ma gde se on nalazio. I ako zaboravimo ovaj temelj, onda sami sebe zaboravljamo. Ako se odreknemo KiM i raške zemlje, onda se odričemo sebe i svega onoga svetoga što je ovaj narod rodio kroz vekove, a nadam se da toga neće biti", rekao je u jutrošnjoj besedi mitropolit crnogorski Amfilohije ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu.

 • "Da nikad ne zaboravimo kosovski zavet, ne odreknemo se najsvetijeg"

  "Tokom istorije bilo je uspona i padova i naše države. Bilo je slobode i ropstva naše crkve, našeg naroda ali smo uvek uspravno gledali i koračali vođeni Sv. Savom i Sv. Nemanjom, rodonačelnicima srpskog roda. I pre svetog Save, ovaj hram najbolje svedoči,“ kazao je sinoć vladika Teodosije u besedi na obeležavanju milenijuma od prvog pisanog traga o postojanju današnje Eparhije raško-prizrenske, i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane