Vesti
Drugi pišu

Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića

Prikupljanjem dokaza tokom dosadašnje istrage došli smo do osnovanih sumnji da je Radoičić sarađivao sa ljudima koji su sada u pritvoru, a koji se sumnjiče da su učestvovali ili pomagali izvršiocima ubistva lidera SDP. Naravno, sve to tek treba da bude potvrđeno, kaže za novi broj NIN-a Sulj Hodža specijalni tužilac Kosova koji vodi slučaj ubistva Olivera Ivanovića.
Hodža: Osnovano sumnjamo da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića
Sulj Hodža (Foto N1)

Radoičić se sumnjiči i za organizovani kriminal, odnosno trgovinu drogom. Deo naše istrage su i akteri medijske kampanje protiv Ivanovića, kaže Hodža.

Komentarišući činjenicu da je srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal označilo predmet istrage ubistva Olivera Ivanovića strogo poverljivim, u ekskluzivnom razgovoru za NIN Silj Hodža, kosovski specijalni tužilac kome je ovaj slučaj dodeljen u martu 2017. slaže se da je reč o osetljivom predmetu. Pa, ipak, on smatra da to ne znači da se o njemu ne sme govoriti i da interes javnosti treba da bude poštovan u okvirima onoga što ne bi remetilo istragu.

Sa druge strane, čini da se srpski i albanski političari nadmeću u disciplini prebacivanja krivice za Ivanovićevo ubistvo. Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri otišao je najdalje u tom smislu, označivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao nalogodavca, a Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, kao izvršioca ovog političkog ubistva: „Umesto saradnje i stavljanja Radoičića pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića. Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji jedan takav odnos nalogodavca i izvršioca“, naveo je Tahiri na svom Fejsbuk profilu.

Njegova „koleginica“ iz Srbije Nela Kuburović odgovorila je da kosovsko tužilaštvo odbija formiranje zajedničkog istražnog tima, a Marko Đurić, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju je na svoj način doprineo „duhu saradnje“ izjavom da sve više indicija ukazuje da su naručioci atentata na Ivanovića - predsednik Kosova Hašim Tači i Kadri Veselji, predsednik kosovskog parlamenta.

Sam Vučić, iako se u prvim izjavama posle izdavanja naloga za Radoičićevo hapšenje stavio u ulogu njegovog advokata, ubeđujući srpsku javnost da je potpredsednik Srpske liste, za koga je doskora tvrdio da ga ne poznaje - sigurno nevin po pitanju ubistva Olivera Ivanovića, nedavno je izjavio da ima pozitivno mišljenje o profesionalizmu kosovskog specijalnog tužioca posle njegove izjave da to tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu, već da za sada ima samo - osumnjičene.Ostale vesti

Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020
Kurtija kritikuju zbog saradnje sa Srbima tokom pandemije
Stranke i mediji bliski Hašimu Tačiju kritikuju odlazeću vladu Aljbina Kurtija, posebno zbog mera u srpskim sredinama tokom pandemije, piše Dojče Vele.
  • 11.04.2020
Sapun i voda najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa
Bez obzira na to što ste verovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv koronavirusa, štiteći sebe i druge.
  • 26.03.2020