Vesti
Društvo

Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole

Godinama unazad 1. aprila počinje upis u prvi razred osnovne škole. Od ove godine roditelji neće morati da školama prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o državljanstvu, kazao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šta je neophodno za upis u prvi razred osnovne škole
Pregled oftamologa (Foto ilustracija)

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, od ove godine škole preko e-Uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište za decu koja kreću u prvi razred.

Roditelji su, međutim, u obavezi da donose lekarsko uverenje i potvrdu da je dete saslušalo obavezan predškolski program.

Pre izdavanja lekarskog uverenja, dete treba preledati stomatolog, logoped, oftamolog, obavezan je i EKG i ORL pregled, kao i pregled fizijatra i pedijatra, uz obavezne laboratorijske analize, i na kraju je potrebno mišljenje psihologa.

Pošto se izvrše svi neophodni pregledi, moguće je da se dete upiše u školu.

Pripreme za upis u prvi razred krenule su i na centralnom Kosovu. Čekaonice u Domu zdravlja su pune roditelja sa decom koji čekaju preglede.

Međutim, zbog nedovoljnog broja pedijatara, na ovaj pregled će deca morati da sačekaju do 15. aprila. Toga dana će se obavljati i vakcinacija budućih prvaka.

Osim nedostaka pedijatara, Dom zdravlja u Gračanici nema ni otorinolaringologa (ORL) pa će ovi pregledi morati da se obave u Ugljaru gde je smešten Dom zdravlja iz Kosova Polja.

Ostale preglede je moguće obaviti u Gračanici.Ostale vesti

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji minihidrocentrale

Na lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom nastavljeni su radovi na izgradnji minihidrocentrale.

  • 14.08.2020
Hoće SMS da bude pogrešan...
Više građana obratilo se redakciji RTV Kim sa primedbom da su najpre dobili SMS poruke u kojima je navedeno da pomoć od 130 evra koju je odobrila Vlada Kosova za socijalno ugrožena lica mogu da podignu, ali da im je ubrzo zatim stigla nova poruka sa obaveštenjem da prethodna poruka greška i da im pomoć nije odobrena. Iz Ministrastva rada i socijalnog staranja potvrdili su da je u pitanju tehnička greška, i da se žalbe mogu podneti Centru za socijalni rad.
  • 14.08.2020
Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020