Vesti
Kultura

Novi Sad: Srebrna medalja „Jovan Đorđević“ za NPP

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je dobilo još jedno vredno priznanje. Nakon sinoćnje dodele statuete "Ćuran" Milanu Vasiću u Jagodini, NPP-u je u Novom Sadu uručeno jedno od najznačajnijih pozorišnih priznanja u Srbiji, srebrna medalja "Jovan Đorđević".
Novi Sad: Srebrna medalja „Jovan Đorđević“ za NPP
Uručenje nagrada u Novom Sadu (Foto D. Stepić)

"Mi smo jedni od pet ovogodišnjih dobitnika medalje. Dobili smo je od Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu za ono što je već dvogodišnja saradnja sa SNP-om. Ona je započela potpisivanjem protokola o saradnji i našim gostovanjima sa različitim predstavama u Novom Sadu i sa jednim gostovanjem koje je SNP imalo u našoj realizaciji, uz našu pomoć, u Gračanici", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić nakon prijema nagrade.

On ističe da je za nagradu ipak bila presudna saradnja na predstavi "Ženidba".

"Ono što je najvažnije, što je bila kruna naše saradnje, to je predstava ’Ženidba’, u režiji Milana Karadžića, koja je postigla prilično veliki uspeh. Sinoć nagrada u Jagodini, devet puta zaredom izvođenje u Novom Sadu na sceni ’Pera Dobrinović’ pred prepunom salom. Jednostavno, imamo predstavu koja se svuda traži i koja je svuda popularna", svodi utiske Radonjić.

"Mislim da smo nagradu zaslužili, kao pozorište, našim zaista predanim i vrednim radom tokom prethodne dve godine, kao i da to umrežavanje sa najvažnijim srpskim pozorištima počinje da daje sve više rezultata", dodao je direktor NPP-a.

"Prištinsko narodno pozorište se u narednom periodu nada sve češćem učešću na festivalima, proizvodnji dobrih predstava, igranju našeg repertora, zašto da ne i nagradama, i ja mislim da ćemo sve to ispuniti u okviru maksimuma naših mogućnosti", kazao je Predrag Radonjić.

Paralelno sa pripremama predstave "Ivkova slava" glumci NPP-a će tokom aprila nastaviti sa izvođenjem "Uspavane lepotice" na Kosovu i Metohiji, a u "Ženidbi" će, u narednom mesecu, ponovo moći da uživa publika u Novom Sadu i Gračanici.

Kompletan repertoar NPP-a za april možete pogledati OVDE.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020