Vesti
Kultura

Milan Vasić: Ne samo da radimo, već smo kvalitetni

Glumac Narodnog pozorišta u Prištini Milan Vasić dobio je jednu od tri dodeljene statuete "Ćuran" za glumačka ostvarenja na sinoć završenom festivalu "Dani komedije" u Jagodini. Vasić za RTV Kim ističe da mu je ova nagrada jedna od najznačajnijih.
Milan Vasić: Ne samo da radimo, već smo kvalitetni
Milan Vasić kao Ivan Kuzmič u predstavi ''Ženidba'' (Foto Goran Andrejević)

Vasiću je ovo druga nagrada na "Danima komedije". Priznanje je dobio i 2006. godine, kada je bio član ansambla Narodnog pozorišta iz Leskovca. Tada je nagrađen kao najbolji mladi glumac, a igrao je u "Ivkovoj slavi" lik pisara Svetislava Dobrića.

Ovoga puta je nagrađen za ulogu Ivana Kuzmiča u predstavi "Ženidba" Narodnog pozorišta iz Prištine (NPP) i Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, i ulogu Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali" Zvezdara tetara iz Beograda.

"Meni je ova nagrada najbitnija do sada. Drugi možda tako ne misle, ali meni je najvažnija. Ja, generalno, imam dosta nagrada. Predugo sam u ovom poslu, već 20 godina radim. Ljudi me poznaju kao komičara i vole me kao takvog, a opet je taj ’Ćuran’ meni najznačajnija nagrada koja se može uopšte dati za komediju. Još draže mi je što sam je dobio za dve uloge pa se, zahvaljujući mojoj jednoj nagradi, dva pozorišta ponose", rekao je za RTV Kim Milan Vasić, dodajući da mu je ipak najbitnije matično, Narodno pozorište u Prištini.

"Lepo je što je ta nagrada pripala meni i našem pozorištu, što lepo predstavljamo naše pozorište ljudima iz ostatka Srbije. Eto, sad malo više radimo, imaju prilike ne samo da znaju da postojimo, već i da se uvere da smo jako kvalitetni", rekao je Vasić.

Predstava "Ženidba" je rađena u koprodukciji NPP-a i SNP-a i beleži izuzetne uspehe.

"Meni se prvi put u karijeri dešava, pošto kada su u pitanju gostovanja jednog pozorišta u drugom gradu, obično se gleda da se ne bude na gubitku, a mi smo igrali osam ili devet puta u Novom Sadu i uvek je predstava bila rasprodata. Jeste koprodukcija sa SNP-om, ali prvi put naša pozorišta mogu da se pohvale da zarađuju od gostovanja. ’Ženidba’ se igra često, gde god da je izvodimo, reakcije su sjajne. Ansambl je odličan, Milan Karadžić je to dobro režirao, i mi to sad nosimo svuda, igramo se, uživamo, mi i publika zajedno", zaključio je Vasić.

Nagrade na 48. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" su uručene večeras, u smiraj Svetskog dana pozorišta.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, pozorište "Boško Buha" iz Beograda izvelo je predstavu Daria Foa "Pošteni provalnik" u režiji Milana Karadžića.

"Noćna straža" i "Tenor na zajam" pobednici festivala

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, dobila je ove godine pozorišna, filmska i televizijska glumica Ljiljana Dragutinović.

Stručni žiri u sastavu: predsednik, reditelj Goran Marković, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović i novinar kulturne rubrike "Večernjih novosti" Vukica Strugar, je najboljom proglasio "Noćnu stražu" Fedora Šilija, reditelja Borisa Liješevića u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda. Ova predstava dobila je nagradu "Mija Aleksić".

Po oceni publike, najbolja i najsmešnija predstava je "Tenor na zajam" Kena Ludviga, režija, prevod i izbor muzike Olivera Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i nagrađena je statutetom "Jovanča Mićić", a sama nagrada nosi naziv "Miodrag Petrović - Čkalja".

Žiri je tri ravnopravne nagrade u vidu statuete "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja dodelio Ljubomiru Bandoviću za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd, Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u istoimenoj predstavi i Milanu Vasiću.

Statuetu "Ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje dobio je Boris Liješević za predstavu "Noćna straža".

Nagradu za najbolju mladu glumicu, žiri je dodelio Danici Grubački za ulogu Megi u predstavi "Tenor na zajam" a nagradu za najboljeg mladog glumca Aleksnadru Ristoskom za ulogu Maksa u predstavi "Tenor na zajam".

Nagrada za epizodnu ulogu "Nikola Milić" dodeljena je Milutinu Miloševiću za ulogu podstanara u predstavi "Balkanski špijun".

Nagrada za kostimografiju dodeljena je Dragani Lađevac za predstavu "Noćna straža", a za scenografiju Dijani Radosavljević Milović za predstavu "Tenor na zajam".

Nagrada za najbolji savremeni domaći komediografski tekst izveden na festivalu dodeljena je Ivanu M. Laliću za predstavu "Ljubav u Savamali" Zvezdara teatra.

Žiri je specijalnu nagradu "za glumačke bravure veterana ansambla" dodelio predstavi "Šuplji kamen" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić".

Sve odluke o nagradama donesene su jednoglasno.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bio je reditelj Nebojša Bradić.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020