Vesti
Kultura

„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici

Mešavina više bajki i različitih likova, šarenilo boja i dinamika zvuka oduševili su mališane koji su danas bili u prilici da pogledaju predstavu „Uspavana lepotica“ u Domu kulture u Gračanici.
„Uspavana lepotica“ ponovo sanjala u Gračanici
Sa predstave "Uspavana lepotica" u Gračanici (Foto Kim)

Dečija predstava „Uspavana lepotica“ nastala je u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kulture „Gračanica“, a rađena je po tekstu i režiji Radmile Knežević.

Rediteljka ističe da joj je najbitnija reakcija dece i da ona veoma lepo reaguju i shvataju poruku predstave.

„Posle svake odigrane predstave vidimo da su deca zaista oduševljena. Šaljemo im jasnu poruku da sve u životu treba da bude bajkovito, ako tu bajku nađemo u sebi“, kaže Kneževićeva.

Glumica Tamara Tomanović, koja u predstavi igra dobru vilu, smatra da su u predstavi najdragocenije poruke koje se šalju mališanima - kako se treba ophoditi prema drugim ljudima, da je vrlo bitno umeti reći „izvini“, kako se treba ponašati u školi, društvu, za stolom.

„Kao što ste videli, dobre vile uče Ružicu životu, čuvaju je. Ružica je malo razmažena devojčica i onda mi, dobre vile, učimo Ružicu pravim vrednostima. U isto vreme, našim malim gledaocima saopštavamo koje su to prave vrednosti i čega treba da se držimo“, kaže ona i dodaje:

„Ono što je važno, jeste da smo sve mi princeze, svi smo mi prinčevi, ako smo dobri, ako imamo veliko srce. Dobrota je stvarno jedini razlog da nam život bude bajka“, poru;ila je Tomanovićeva.

Tokom predstave, kao i posle nje, mališani nisu krili ushićenje. Veliku salu Doma kulture su napuštali nasmejanih lica.

„Bilo je super, najviše mi se dopala Grdana jer mi je oduvek bila omiljen lik. I princeza je bila lepa“, kazala nam je Ana Milić.

„Najviše mi se dopalo kada je princ došao kod princeze i kada se princeza probudila“ prepričava Ognjen Popović.

„Uspavana lepotica mi se naviše dopala“, jer je lepa, istakla je Teodra Pavić.

Predstava „Uspavana lepotica“ koja je premijerno izvedena 25. decembra prošle godine u Gračanici, sutra će biti odigrana u Štrpcu, a dan kasnije će ovu predstavu moći da pogledaju i mališani u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020