NPP: Sa severa preko centra južno, pa na sever po nagradu

Nakon što su prošlog petka po deveti put rasprodali "Ženidbu" u Novom Sadu, a potom u subotu sa istom predstavom nastupili na Danima komedije u Jagodini, glumci NPP-a će danas u Ranilugu izvesti "Uspavanu lepoticu" i "Ženidbu", da bi zatim iz dana u dan, nastavili sa igranjem predstave za najmlađe u Gračanici, Štrpcu i Kosovskoj Mitrovici.

Podeli ovaj članak sa:
  • ''Ženidba'' u Gračanici (Foto Goran Andrejević)
  • ’’Uspavana lepotica’’ u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Predstavu "Ženidba", po tekstu Nikolaja Gogolja, ansambl Narodnog pozorišta u Prištini je realizovao u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada.

"Mislim da u ranijoj i predratnoj istoriji NPP uopšte nije učestvovalo, te da je, u ovoj, posleratnoj, prvi put učestvovalo na ovom festivalu. Mi smo pred prepunom salom sinoć dobili ovacije", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

Publika u Jagodini je "Ženidbu" NPP ocenila visokom prosečnom ocenom 4,56.

Milan Vasić je još 2006. godine na "Danima komedije" u Jagodini dobio nagradu za najboljeg mladog glumca.

"Ja volim ovaj festival, i po meni je ovo najjači festival od svih koje imamo. Mislim da je on najmanje izgubio na vrednosti. Stoje i dalje i "Sterija" i "Joakim", ali nešto se tu malo promenilo. Ne bih voleo da se ovde išta menja. Bilo je pokušaja da se ubace melodrame u "Dane komedije", smatram da to ne ide. Ovo treba da se neguje, iz poštovanja prema nagradama koje nose ime Mije Aleksića ili (Miodraga Petrovića) Čkalje. Voleo bih da ovde svake godine imam po jednu predstavu, a ove godine imam dve, što je jako lepo", naveo je Vasić.

Nakon, do večeras, poslednjeg izvođenja ove predstave, reditelj Milan Karadžić je kazao:

"Ovo je jedna sočna komedija karaktera koja nije karakteristična samo za to Gogoljevo vreme. To je jedna univerzalna komedija o ljudima koji su smešni, tužni i bedni. Gogolj ih jednako ismejava i sažaljeva".

Škola, nagrada i priprema nove predstave

Brzim drumovima Srbije ansambl NPP-a je danas stigao u Ranilug, gde su najpre izveli "Uspavanu lepoticu", a za 19:00 u tamošnjem Domu kulture zakazana je i "Ženidba".

"Ove nedelje nas očekuje još pet igranja dečije predstave ’Uspavana lepotica’ na Kosovu. Ono što još mogu da najavim, a što Narodno pozorište u Prištini priprema, je skoro otvaranje škole glume za decu najmlađeg uzrasta. Svake nedelje će naši glumci, od Milana Vasića, Igora Damjanovića, Branka Babovića, do Anike Grujić i ostalih kolega i koleginica, u Gračanici decu učiti veštinama glume", najavio je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

On je za RTV Kim nezvanično saopštio još jednu važnu novost.

"Imali smo (prošlog petka) deveto izvođenje predstave ’Ženidba’ pred prepunom salom. To je za ljude u Novom Sadu i upravu SNP zaista značajno, a odigrana je bez neke posebne najave. Napravili smo predstavu koja je neprestano puni salu i prilično smo ponosni na to. I u to ime, i zbog svih drugih stvari koje smo uradili, mi ćemo 28. marta, mogu to nezvanično da najavim, dobiti srebrnu medalju ’Jovan Đorđević’ za doprinos razvoju pozorišnog života Srbije, za dan Srpskog narodnog pozorišta, jedne od najstarijih teatarskih institucija u Srbiji", naveo je Radonjić.

Ansambl NPP-a uporedo priprema i novu predstavu. "Ivkova slava", po tekstu Stevana Sremca, u adaptaciji i režiji Bojana Stojčetovića biće premijerno izvedena početkom maja u Gračanici.

"Uspavana lepotica" ponovo sanja na Kosovu i Metohiji

Svi klinci i klinceze koji su propustili pozorišnu verziju ove bajke krajem decembra prošle godine, moći će da je pogledaju u utorak u Gračanici, u sredu u Štrpcu i u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici.

"Uspavana lepotica" je na scenu postavljena po tekstu i u režiji Radmile Knežević.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane