Poverenik traži povlačenje publikacija Ministarstva poljoprivrede

Poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Mladenović zatražio je od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova da po hitnom postupku reaguje i naloži povlačenje srpske verzije publikacija koje su namenjene poljoprivrednicima na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sporne publikacije (Foto Glas Amerike)

Mladenović je reagovao pošto je Glas Amerike objavio priču o publikacijama, koje su na srpskom jeziku izrađene uz podršku ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova.

Publikacije je izradila i u većinski srpskim opštinama distribuirala organizacija “Grupa za ekonomsku podršku”.

Samo neki od naslova tih publikacija su: Ylogu i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih kategorija životinja i živine, Proizvodnja lucerka-poljoprivredni mere, Uloga i značaj zrna žitarica i zelena obroka u semenima ishrane u poljoprivredi, Gojaznost telad za tov, Yzgoj ptice za gojaznost…

Pored besmislenih rečenica, kako u naslovu, tako i u samim publikacijama, u nekim od publikacija se umesto “u” koristi “Y – ipsilon”, slovo koje ne postoji u srpskom jeziku.

“Od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova zatražili smo u ponedeljak da hitno reaguje i povuče sa terena publikacije o kojima je pisao Glas Amerike i da one budu zamenjene. U utorak smo iz ministarstva dobili kopiju dopisa gde se navodi da je ‘Grupa za ekonomsku podršku’ preduzela sve neophodne mere da se u roku od 10 radnih dana povuku publikacije sa greškama i zamene novim materijalom u kojem će prevod biti adekvatan. Kancelarija poverenika za jezike će pažljivo pratiti da li će to biti realizovano”, naveo je Mladenović u pisanoj izjavi za Glas Amerike.

Novac za izradu i štampu ovih publikacija dalo je ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova prošle godine, kad je na čelu ovog ministarstva bio Nenad Rikalo iz Srpske liste.

Rikalo je, pošto je početkom februara ove godine smenjen sa mesta ministra u Vladi Kosova, imenovan za sekretara u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Bez odgovora iz resornog ministarstva

Predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova – ministarka Dijana Živić i sekretar Kaplan Haljimi, nisu još uvek odgovorili na pitanja Glasa Amerike, koja su im upućena još 15. marta 2019. godine – koliko je para dato za izradu i štampanje ovih publikacija, da li je u pitanju greška u prevodu i – ako nije – šta znači „uloga i značaj minerala u pošumljavanju teladi i drugih životinja“ i „uzgoj ptice za gojaznost“, kao i šta će ministarstvo preduzeti povodom ovih publikacija.

Glas Amerike je u ponedeljak, pozivajući se na “Zakon o uvidu u javnim dokumentima” zatražio od ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova ugovor koji je ministarstvo sklopilo sa organizacijom “Grupa za ekonomsku podršku”, kao i kompletan projekat, koji se odnosi na izradu i štampanje publikacija za poljoprivrednike.

Ministarstvo je po “Zakonu o uvidu u javnim dokumentima” dužno da u roku od najviše 15 dana dostavi traženu dokumentaciju.

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović izjavio je ranije za Glas Amerike da je „svaki cent dat na ovakav projekat bačen cent“.

“Ovo je komično, neozbiljno, neodgovorno, zaista nemam drugi komentar. Ovo vređa inteligenciju, ovo ne doprinosi poljoprivredi, ne doprinosi ničemu, ovo je za deponiju i ništa drugo“, rekao je Slaviša Mladenović.

Ostale vesti

 • Krvavi tragovi medijskog atentata

  Krvavi tragovi medijskog atentata

  Ubistvo Miloša Šćepanovića sada je u nadležnosti kosovskog Specijalnog tužilaštva. Majka ubijenog kaže da su joj u Prištini rekli da su slučaj preuzeli „zato što u Mitrovici ne rade ništa“. To ubistvo poslužilo je protivnicima Olivera Ivanovića za spot, čije je emitovanje prethodilo likvidaciji lidera SDP.

 • Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za

  Kosovski istoričari traže od oca Save izvinjenje za "genocid"

  Predsedništvo Udruženja kosovskih istoričara „Ali Hadri“, ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave igumana manastira Visoki Dečani, oca Save Janjića, koji, kako navode, služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su, kako dalje navode, uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

 • Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Haradinaj iznenađen pozivom suda

  Odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je bio iznenađen kada je dobio poziv Specijalnog suda pošto ga je Tribunal dva puta optužio i oslobodio i ističe da je normalno da o tome ima mnogo spekulacija, a da nije tajna da je u rešavanju kosovskog pitanja odbacio ideju promene granica, koju je deo međunarodne zajednice podržao.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane