Vesti
Kultura

Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu

Povodom Svetskog dana pozorišta za decu u Domu kulture u Gračanici će danas biti prikazan dokumentarni film “Isoland” autorke Nikoline Spasić. Projekciju filma će pratiti tribina „Glumac u Pozorištu za decu“.
Gračanica: Svetski dan pozorišta za decu
Dom kulture u Gračanici (Foto Kim)

Film “Isoland” prati igranje predstave „Кad porastem biću“, koju su glumci Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu septembra 2018. godine izveli za mališane Osojana, Suvog Dola i Starog Gracka, a nastao je kao deo projekta „Pozorište za sve“.

Projekciju filma prati tribina „Glumac u pozorištu za decu“.

Na tribini će biti reči o izboru tema za predstave za decu, o deci kao publici, problemima predstava koje su namenjene deci da li su dovoljno zastupljene, posebno na Кosovu i Metohiji. Učesnici tribine govoriće i o filmu.

Učesnici tribine su glumica Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Nikolina Spasić i glumac i asistent na predmetu gluma na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu Milan Novaković.

Projekcija filma i tribina će biti održane danas 19. marta 2019. godine u 19 časova, ulaz je besplatan.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020