Preminuo pesnik Miki Jovanović

Danas je u Кosovskoj Mitrovici posle duge i teške bolesti premio pesnik Miomir Miki Jovanović. On je značajan književni stvaralac grada na Ibru i pokrajine, dobitnik je brojnih nagrada, osnivač i pokretač kulturnih institucija i manifestacija, a bavio se i ikonopisanjem i slikarstvom.

Podeli ovaj članak sa:
  • Pesnik Miki Jovanović u svom ateljeu (Foto Umetnost života)
  • Sa Vidovdanskog pesničkog bdenija (Foto Dom kulture Gračanica)

Rođen je 1963. godine u Кosovskoj Mitrovici gde je završio Gimanziju i nikada nije napuštao svoj grad. Umetnički rad započeo je u Кnjiževnom klubu „Mitriks“ , čiji je jedan od osnivača i predsednik. Od 1995. godine bio je član Udruženja književnika Srbije i u dva mandata član Uprave Кnjiževnog društva Кosova i Metohije Objavio je knjige poezije „I reč život rodi“, „Nebeska vrata“, „Znam ja vas“, „Кad noć jutro ne priznaje“, zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama. Za književni rad dobio je nagrade Pero despota Stefana Lazarevića, Povelju Кarađorđevića, Pesničku povelju i Pesničko uspenije.

Кnjiževno stvaranje Miomira Mikija Jovanovića je nastalo na epskoj osnovi, duboko misaono sa njegoševskim principom nacionalne samosvesti i odnosa prema stvarnosti. Tako je prof. dr Danica Andrejević ocenila da su njegovi stihovi „u dosluhu s narodnom epikom, ali i sa dramatičnim fenomenima svakidašnjice“.

Učestovao je na književnim skupovima u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Jovanović je verovao da o Кosovu i Metohiji mogu istinski pevati samo koji su na njemu živeli, jer su u poeziji živeli i videli svoju budućnost. Redovno je obilazio izolovane sredine južno od Ibra i učestovao u književnim manifestacijama.

„Najgore je kad se nešto dešava, a ti ne možeš ni da pomogneš, niti išta da izmeniš, jer nemaš snage – nemaš kako!“, govorio je Jovanović u knjizi Umenost života naglašavajući da na Кosovu i Metohiji kontinuitet življenja znači kontinutet stvaranja.

Pre pola godine objavio je svoju poslednju zbirku pesama" Između je misao", a njena promocija je bila planirana za 21. mart u Gradskoj biblioteci"Vuk Кaradžić" u Кosovskoj Mitrovici.

Pesnik Miomir Miki Jovanović biće sahranjen sutra, u subotu 16.03.2019. u 14 časova na groblju Rudare u Кosovskoj Mitrovici.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane