Vesti
Kultura

’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.
’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja
Detalj sa prve probe u Nišu (Foto NPP)

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Održana je i prva čitajuća proba Narodnom pozorištu u Beogradu.

"U pitanju je zaista velika predstava sa 20 glumaca. U principu, čitav naš ansambl, plus troje glumaca Niškog narodnog pozorišta i četvoro spoljnih saradnika. Imaćemo tu 30 kostima, scenografija će biti bogata, to će biti komad sa songovima, sa pevanjem, jedan zaista ambiciozan projekat u koji ulazimo sa velikim nadama i velikim zebnjama, nikad se ne zna kako će se to izgurati. Ali ja verujem da će to biti još jedna uspešna predstava, možda slično kao što je to bio "Hotel Kosovo" u svoje vreme, i da će obeležiti jedan period rada prištinskog pozorišta", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

"Ivkovu slavu" će režirati dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a Bojan Stojčetović.

"Već dugo godina unazad imam ideju, kako sam ja zamišljao "Ivkovu slavu", kako to treba da se postavi. Radio sam na tekstu, bilo je neminovno da budem i reditelj. Vrlo brzo sam se dogovorio i sa direktorom Radonjićem, kada je video kakva je moja ideja. Svi su stali uz mene, počinjemo i svi se radujemo. Ovakva "Ivkova slava" nije viđena, niti će se videti, radi se o tome da su žanrovi izmenjeni, radnja je pomerena, radiće se kao da se događa danas, radnja je iz Niša premeštena na Kosovo, od jedne lepršave komedije imaćemo tešku i ozbiljnu dramu", naveo je Stojčetović.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović kaže za RTV Kim da je u pitanju najnormalnija saradnja dva velika pozorišta.

"Pozorište treba podržati zbog društveno-političkih situacija u kojima se svi mi nalazimo, ne samo što se tiče srpske zajednice, već šire, evropske zajednice, zbog normalnog suživota za koji verujemo da će vrlo brzo postati stvarnost. Na kraju krajeva, predstava govori o tome, o trenutnoj stvarnosti na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se ljudi suočavaju na svakom koraku. Naša osnovna ideja, pored te neosporne umetničke pretpostavke, je da se pozabavimo stvarnošću koja sve nas tišti u punom značenju te reči", kazao je Milovanović, najavljujući nastavak saradnje sa NPP-om.

"Već krajem godine planiramo novu saradnju, još jednu koprodukciju, na predstavi „Žena koja dolazi u 6“ u režiji Jovane Tomić, jedne od najzančajnijih mladih rediteljki, ne samo države Srbije, već i regiona u ovom trenutku. Ponovo će Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodno pozorište Niš biti zajedno na istom zadatku", najavio je Milovanović.

U međuvremenu, glumci NPP-a će, nakon gostovanja u Kragujevcu, Novom Sadu i nastupa na "Danima komedije" u Jagodini, od 25. marta na Kosovu i Metohiji nekoliko puta izvesti "Uspavanu lepoticu" i jednom "Ženidbu". Termine i mesta odigravanja ovih predstava možete pogledati OVDE.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020