“Dogovor!?”: Nasilje nad ženama je društveni problem

Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Tokom prošle godine u policijskoj stanici u Gračanici je prijavljeno oko 30 slučajeva. Taj broj je mnogo veći na severu Kosova, pokazuju statistički podaci. „Nasilje muškaraca nad ženama je toliko u porastu, da je to društveni problem“, kaže Tijana Simić Lavali iz organizacije „Žensko pravo“.

Podeli ovaj članak sa:
 • Tijana Simić Lavali i Dejan A. Vasić u emisiji Dogovor (Foto Kim)

S.P. sa severa Kosova je žrtva porodičnog nasilja. Ona je 12 godina trpela nasilje od stane supruga, a potom i svekra. Od dobijenih batina je završavala u bolnici, sa dijagnozom „infarkt mozga“. S.P. je odlazila od kuće, ali se i vraćala. Kada je na nju fizički nasrnuo i njen svekar, tada je odlučila da definitivno ode.

„Ja sam dva puta izlazila iz tog braka, ali sam se uvek vraćala zbog dece. Imala sam jednu ćerkicu, kada sam prvi put otišla. Onda, ’ajde zbog nje, i vratila sam se. Postalo je još gore, počelo je i psihičko zlostavljanje. To mi je bilo teže nego fizičko. Onda sam dobila još jednu ćerkicu i tako nastavila da živim sa njim, sve do jednog dana dok svekar nije krenuo da me fizički zlostavlja. Imam neke ožiljke po rukama od njega. Moja starija ćerka je bila prisutna. Ona je, da odbrani mene, njega uhvatila za vrat. Ja sam tada spakovala stvari i otišla sa moje dve ćerke“, priča S.P. u emisiji “Dogovor!?”.

Ovo, nažalost, nije redak slučaj porodičnog nasilja na severu. Prema podacima nadležnih službi, u prva dva meseca ove godine, prijavljeno je oko 60 slučajeva gde su nasilje, uglavnom, trpele žene.

„Porodično nasilje se odnosi na nasilje nad ženama, zato što je to društveni problem. Mi imamo statistiku, po istraživanjima, skoro 60% žena je prijavilo, a gde su žene koje nisu prijavile. Postoje žene koje neće da prijave“, kaže za "Dogovor!?" Tijana Simić Lavali.

Simić Lavali kaže da se, nažalost, na nasilje nad ženama još uvek gleda kao na malu prljavu porodičnu stvar koja je društveno prihvatljiva pojava.

„Institucije kod nas nisu osvešćene, treba puno da se radi sa sudijama i sa tužiocima, a naročito sa policijom. Policija je uglavnom prva institucija kojoj se žrtva obrati. Ali onda tu kreću stereotipi, od toga „ja je znam“... Živimo u mestima gde svako svakog zna. Kažu: „A, ona je varala“, "Ona je ovakva, ona je onakva“... Čak i kada dođe slučaj do sudije, oni vrlo često vole da posavetuju žrtvu da se vrati kući, da se pomiri sa mužem, da sačuva porodicu“, dodala je Simić Lavali.

Advokat Dejan A. Vasić, međutim, smatra da institucije dobro obavljaju svoj posao i da su policajci dobro obučeni.

„Postoji služba koja to radi i, po meni, to radi na dobar način. To su policijske službe koje to rade. Recimo, ovaj zakon o kojem pričamo, ja sam siguran da je on razveo više brakova od mene, a ja sam razveo stotinu ljudi i to je direktna posledica ovog zakona. Dakle, ko god prijavi nasilje, po hitnom postupku mu se zabranjuje da priđe na sto metara žrtvi“.

Policija: Raste broj prijavljenih slučajeva

Poslednje tri godine je povećan broj slučajeva porodičnog nasilja, kaže za RTV Kim inspektor u policijskoj stanici u Gračanici Boban Simonović. Prema njegovim rečima, tokom prošle godine je bilo prijavljenih 30 slučajeva. Dodaje da se, u pojedinim slučajevima, nasilje ponavljalo. Neretko, osim žene, žrtve budu i deca i starci.

„U većini slučajeva, u 90% slučajeva same žrtve prijavljuju nasilje u porodici. Međutim, imamo prijavu od strane komšija, prijatelja, poznanika, anonimnih prijava, imamo ono što izvučemo iz medija. Recimo, čujemo da se negde nešto dogodilo, a nije prijavljeno policiji, pa onda mi to probamo da ispitamo, da vidimo šta se tu dešava“, kaže Simonović.

Na severu je, međutim, problem što je u policijskoj stanici za porodično nasilje zadužena samo jedna policajka, kaže Tijana Simić Lavali.

Ona smatra da ona trpi pritisak od strane njenih kolega, koji, kako kaže, smatraju da porodično nasilje nije izraženo i da na taj problem valja gledati kao na porodičnu stvar.

“Onda su tu veliki pritisci. Mi imamo žrtve čiji su muževi policajci i to su nam najteži slučajevi“.

Glavni razlozi zbog kojih žrtva ostaje u vezi sa nasilnikom su ekonomska zavisnost i strah. Simić Lavali kaže da je otvaranje Sigurne kuće potrebno i na severu Kosova.

U Novom Brdu otvorena Sigurna kuća

Prošlog meseca je u opštini Novo Brdo počela sa radom Sigurna kuća. Ovo utočište za žrtve nasilja je prvenstveno namenjeno ženama iz manjinskih zajednica na Kosovu, kaže koordinatorka Nevenka Rikalo.

„Žene koje budu smeštene, ovde mogu da borave od 24 do 48 sati, sve do šest meseci sa mogućnošću produžetka boravka za još šest meseci, u zavisnosti od toga kakav je slučaj koji kod nje treba da se podrži ili da se rešava. Mi imamo licencirane i psihologe, pravnike i socijalne radnike koji će moći da pruže pravnu, sociološku i psihološku pomoć žrtvama koje budu boravile u ovom prostoru“.

U ovom prihvatilištu postoji mogućnost boravka dece žena žrtava nasilja. Nevenka Rikalo kaže da je ova Sigurna kuća samo jedna od mogućnosti zaštite žena od nasilja u porodici. U ovom skloništu žena će biti prihvaćena bez ikakavih osuda.

’’Dogovor!?’’ o nasilju nad ženama neodstupan na JuTjubu

Na molbu žrtve porodičnog nasilja S.P. koja je gostovala u najnovijem izdanju emisije "Dogovor!?", a nakon pretnji koje je dobila od supruga, redakcija RTV Kim je odlučila da sadržaj učini nedostupnim na ovom internet servisu.

Našoj redakciji se tokom prepodneva javila S.P. sa molbom da emisiju uklonimo sa JuTjuba.

"Suprug je video (emisiju) i odmah počeo sa pretnjama. Zaista ne mogu ponovo da slušam da sam k...a, da blatim svoju porodicu", navela je S.P. u poruci.

Ona je sudu predala zahtev za razvod braka i proces je u toku.

U "Dogovoru!?" je i ranije bilo govora o nasilju nad ženama, a emisiju iz prethodnog ciklusa u kojoj je takođe govorila žrtva porodičnog nasilja možete pogledati OVDE.

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane