Dr Grujičić: Motivisati mlade koji žele da ostanu na KiM

U gračaničkom Domu kulture je održana tribina „Kako mladi da ostanu na KiM“ u organizaciji Fondacije „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić“. Cilj fondacije je da se pomogne najtalentovanijim mladim ljudima, istakla je Grujičićeva.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa tribine (Foto Kim)

Iako je bilo unapred najavljeno da će biti reči o problemima mladih, zašto oni odlaze u inostranstvo, kako da im se pomogne da ostanu u zemlji, a posebno na Kosovu i Metohiji, u sali Doma kulture u Gračanici mladih gotovo da nije ni bilo.

Prof. dr Danica Grujičić kaže da je Fondacija „Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić“ osnovana na inicijativu studenata Univerziteta u Kragujevcu i da su, zapravo, oni pravi osnivač. Cilj fondacije je da se pomogne najtalentovanijim mladim ljudima.

„Posebno će biti važan rad u malim sredinama, zato što su u tim sredinama mnogo manje mogućnosti roditelja da isprate talenat svoje dece. Zadatak učitelja i profesora je da tu svoju decu, svoje đake, svoje studente prepoznaju na vreme, da nam signaliziraju i da vidimo na koji način možemo da im pomognemo“, istakla je Grujičićeva.

Doktorka Grujičić je izrazila nadu da će se među prvom decom kojoj će fondacija pomoći naći upravo deca sa Kosova i Metohije, pa je tom prlikom pozvala učitelje i profesora da prijave takvu decu. Fondacija će, po njenim rečima, biti jedan od načina da se omladina motiviše da ostane na Kosovu i Metohiji.

„Ja deci ne mogu da kažem `vi morate da ostanete ovde`, posebno ne na KiM, niko od nas nema pravo da vam to kaže, to mora da pođe iz njih, a ako oni već žele da ostanu, onda moramo naći načina i olakšica da ih motivišemo da ostanu. To mora da uradi država, to ne može da uradi pojedinac, fondacija je samo nekakav početak“, kazala je Grujičićeva.

Tribini su prisustvovali i predstavnici Fondacije „Zajedno za mlade“ iz Kosovske Mitrovice i Gračanice.

Predstavnik Fondacije „Zajedno za mlade“ u Kosovskoj Mitrovici Vojin Čukuranović kaže da fondacija ispred koje on dolazi ima za cilj podršku mladim ljudima u različitim sferama.

„Ljudi nam odlaze iz zemlje, neretko oni najbolji. Siguran sam u to, da ako najboljima među nama damo iole slične uslove kao što imaju u nekim zemljama u inostranstvu, da će oni ovde ostati i da će razvijati svoju sredinu u kojoj žive i na taj način graditi budućnost“, kazao je Čukuranović.

Predstavnik Fondacije „Zajedno za mlade“ u Gračanici Miroslav Perić kaže da se nada da će zajedničkim snagama uspeti da podrže sve mlade i talentovane ljude na Kosovu i Metohiji.

„Najveći problem nas mladih u Gračanici je što smo na neki način izolovani, što često nemamo dovoljno mogućnosti da se na sličan način družimo i razvijamo sredinu u kojoj živimo, zato mislim da nam je prisustvo fondacije doktorke Danice Grujičić ono što nam je bilo neophodno“, rekao je Perić.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion zahvalio se doktorki Danici Grujičić što dolazi sa pravom porukom na KiM u veoma dramatičnom periodu.

„Poruka je da treba da se ostane, treba da sačuvamo mlade, da im damo nadu svojim primerom, treba da ih uputimo, da im ostavimo prostor da razvijaju svoje darove svuda, a posebno na KiM. A treba da sačuvamo i našu mladost“, kazao je otac Ilarion.

Prof. Dr Danica Grujičić školu je završila u Moskvi, gde je i započela studije. Magistrirala i doktorirala u Beogradu. Redovni je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, prva žena šef Кatedre Hirurgije sa anesteziologijom od osnivanja. Predsednik je Кomisije za psihoaktivne supstance Ministarstva zdravlja, načelnica Odeljenja za Neuroonkologiju Кliničkog centra Srbije, i direktno je zaslužna za dobijanje Gama noža. Ona trenutno rukovodi projektom izgradnje Centra i nabavljanja Iks noža. Objavila je više od 250 naučnih radova.

 

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

 • U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  U Gračanici je otvoren Centar građanske energije

  Nalik onom u severnom delu Kosovske Mitrovice, i u Gračanici je večeras otvoren Centar građanske energije (CEC). Vodiće ga tri nevladine organizacije sa centralnog Kosova, a prostor će, osim organizacija civilnog društva, koristiti i građani i mediji.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane