Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

"Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje", poručio je u Velikoposnoj poslanici episkop raško-prizrenski Teodosije.

Podeli ovaj članak sa:
 • Episkop Teodosije (Foto arhiva Kim)

Obraćajući se sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu uoči Velikog posta vladika je podsetio da post nije samo uzdržavanje od hrane.

"Kako nas uči sveti Vasilije Veliki, post je iznad svega ’udaljenje od zla, uzdržanje jezika, stišavanje gnjeva, odbacivanje pohote, zloslovlja, laži, krivokletstva’. Sam Gospod naučio nas je da se zlo pobeđuje ’postom i molitvom’. Postili su i proroci Mojsije i Ilija, i drugi drevni starozavetni proroci, kada god je trebalo umoliti Boga, jer Bog, iako zna naše potrebe, želi naše svecelo obraćenje. Čovek, budući da je i duša i telo, mora prvenstveno da izrazi svoju ljubav prema Bogu, ne samo rečima, već žrtvujući svoje sebične telesne prohteve, da bi tako otvorio put prosvećujućoj blagodati Božijoj", naveo je on.

Episkop je dodao da "danas živimo u vremenu kada kao da smo zaboravili reči psalmopevca Davida koji govori: ’Jedni se hvale kolima, i drugi konjima, a mi ćemo se veličati imenom Gospoda Boga našega’, dodajući " da bi moćnici ovoga sveta da kroje i prekrajaju ono što je molitvom satkano kao hiton Gospodnji, našu svetu kosovsko-metohijsku zemlju".

"Zaludni su njihovi planovi i pokušaji, jer dolaze od srca neobrezanog verom, neokađenog ljubavlju, sebičnog i pohlepnog za silom ovoga sveta, koja će im se pre ili kasnije izmaći iz ruku. Zato, draga naša deco duhovna, iskoristimo ovo vreme Svete Četrdesetnice, da umnožimo svoje molitve i držimo sveti post, kako bi Gospod sve te njihove beščasne namere, da proteraju i rasele naš verni narod, razvejao u prah i pepeo", napisao je vladika Teodosije.

"Kosovo i Metohija, istovremeno može biti nekome, ili blagoslov, ili prokletstvo. Onaj koji živi u svesti tog blagoslova i čuva ga i drži, biće srećan, jer čuva ono što su nam ostavili naši sveti preci kao zalog našeg opredeljenja za Carstvo Božije, a ne za carstvo ovoga sveta koje prolazi. Za one, pak, koji bi da trguju svojim nasleđem, pa i po cenu stradanja narodnog, taj blagoslov Božiji postaće za njih prokletstvo, koje će ih pratiti i za života na zemlji, a i posle u večnosti. Njihovo ime će zauvek ostati upamćeno sa onima koji su rušili živu Crkvu, krivokletnicima i obmanjivačima, koji licemernim rečima jedno govore, a drugo misle, radeći tajno, ne bi li sakrili svoju sramotu", navodi se u poslanici.

"Ali, neka bi i njima Gospod dao razuma i pokajanja da se i sami okrenu Bogu i shvate da ono što im je dato u nasleđe nije samo zemlja, već i ovo parče neba na zemlji, naše sveto Kosovo i Metohija, koje je vekovima objedinjavalo naš verni narod gde god on živeo".

"Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje. Pogledajmo ruševine drevnog Vavilona, Ninive, Rima, i poznajmo gde nestaje sila i moć ovoga sveta. A svetlost koja je zasijala iz Vitlejemske pećine, živi i živeće i pored svih progona i stradanja, ukrepljivana krstom Gospodnjim kao znakom istinske pobede", navodi se, između ostalog u poslanici vladike Teodosija.

Veliki, Uskršnji ili Časni post počinje u ponedeljak, 11. marta.

Kompletan tekst poslanice možete pročitati ovde.

Ostale vesti

 • Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

  Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

  Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.

 • Proslava Markovdana u Šilovu

  Proslava Markovdana u Šilovu

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.

 • Đurđevdan u Prizrenu

  Đurđevdan u Prizrenu

  U Prizrenu je svečano proslavljen Sveti Đorđe - hramovna slava Saborne crkve u centru ovog grada, a svoju krasnu slavu proslavio je i episkop Teodosije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane