"Rušenje krsta je znak netrpeljivosti prema hrišćanskim simbolima"

Direktor kancelarija za KiM Marko Đuric ističe da je rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na KiM prema hrišćanskim simbolima, i od policije očekuje da počinioci budu pronađeni.

Podeli ovaj članak sa:
 • Oskrnavljeni spomenik (Foto kancelarija za KiM)

“Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca počinili su još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na КiM. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik” kazao je Đurić u saopštenju za medije.

Đurić u saopštenju ističe “da je više puta do sada rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Republike Srbije, neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima”.

Đurić dodaje, da od policije očekuje da bude efikasna i u ovom slučaju.

Direktor kancelarija za KiM Marko Đurić naglašava, da će se za par dana navršiti “15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao”.

Prema Đurićevim rečima, mali broj Srba koji i danas žive u orahovačkoj opštini izložen je čestim pretnjama i provokacijama. Oni su živi dokaz da je međuetnički odnos na Kosovu potpuno drugačiji.

“Bez obzira na sve političke nesuglasice i oscilacije na relaciji Beograd-Priština, ne sme se dozvoliti da ekstremisti budu zaštićeni i da svoju mržnju iskaljuju nad nedužnim i nezaštićenim ljudima čija je jedina želja da žive spokojno i u miru sa komšijama”, zaključio je Đurić u saopštenju.

Ostale vesti

 • SLS najoštirije osuđuje napad na Petrovića

  SLS najoštirije osuđuje napad na Petrovića

  Fizički napada na predsednika SLS i poslanika u skupštini Kosova Slobodna Petrovića, izvršen je nakon tv emisije u kojoj je kritikovao rad bivšeg ministra poljoprivrede, Nenada Rikala i rad njegovog kabineta. Napad je izvršio član Srpske liste Milan Kostić u Prištini.

 • “Dalje ruke od Univerziteta”

  “Dalje ruke od Univerziteta”

  Reagujući na Nacrt zakona o visokom obrazovanju po kojem se predviđa da Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici postane deo kososvskog Sistema, Marko Đurić je poručio -  “dalje ruke od našeg Univerziteta!”.

 • Ubice Olivera Ivanovića su još na slobodi

  Ubice Olivera Ivanovića su još na slobodi

  Pre četrnaest meseci u Kosovskoj Mitrovici ubijen je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović,njegove ubice su još na slobodi. Iz Ivanovićeve partije SDP podsećaju na obavezu rasvetljavanja njegovog ubistva.

 • Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma

  Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma

  Povodom petnaest godina od Pogroma 17. marta 2004. u Gračanici će se održati niz programa posvećenih jednom od najvećih stradanja naroda, kulture i nasleđa. Događaj je sećanje na te događaje, ali i kreativni stvaralački odgovor umetnika koji svojim likovnim radovima obnavljaju uništeno kulturno blago.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane