Godišnjica upokojenja igumanije Efrosinije

Na godišnjicu upokojenja igumanije Manastira Gračanica mati Efrosinije episkop raško-prizrenski Teodosije sa monaštvom služio je parastos na monaškom groblju u Gračanici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa parastosa igumaniji Efrosiniji (Foto Ž. Rakočević)

Mati Efrosinija poživela je 90 godina.

"Život i primer mati Efrosinije svetli svima nama. Služeći Gospodu i ovoj svetoj obitelji, od početka do kraja predana volji Božijoj, ona je svima nama pokazala put u život večni", rekao je vladika Teodosije.

Mati Efrosinija rođena je kao Mirjana u Kapetanovićima u blizini Guče. Još kao devojčica od pet godina želela je da se zamonaši, ali je svoju želju ispunila tek posle završetka Drugog svetskog rata. U Manastir Gračanica došla je 1948. i u njemu se zamonašila 1957. godine. Igumanija je postala 1992. godine.

Nakon njene smrti u biografiji na sajtu Eprahije raško-prizrenske navedeno je, između ostalog, i:

"Ono po čemu je svi pamte igumaniju Efrosiniju je njena molitvenost. Njeno usrđe za molitvu i ljubav prema Gospodu je brojne mlade ljude privuklo duhovnom životu, od kojih je tridesetak sestara, među kojima i svoju majku, privela (zamonašila) u manastiru Gračanica. Njenim zalaganjem se u manastiru Gračanica i danas svakodnevno služi Sveta Liturgija i ceo ciklus bogosluženja. Igumanija Efrosinija je decenijama bila svedok svega što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i sa monaštvom i sa narodom. Svojim milosrđem i čovekoljubljem pomogla je brojne napaćene a potom i izbegle koji su spas i pomoć tražili u manastiru".

Ostale vesti

 • Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  Vladika Teodosije: Da Gospod podari mirne dane Velikog posta

  "Svi oni, koji hoće da budućnost svog naroda grade na tragediji drugog, na nepravdi i otmici, prevari i nasilju, već su izabrali put sa onima koji su kroz istoriju na trenutak izgledali kao pobednici, ali im je, kasnije, u trenutku sva sila i moć nestala sa lica zemlje", poručio je u Velikoposnoj poslanici episkop raško-prizrenski Teodosije.

 • Dan ljubavi i vina

  Dan ljubavi i vina

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, zastitnika vinogradara. Istovremeno, rimokatolička crkva obeležava Dan ljubavi, Svetog Valentina.

 • Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Gazivode: Plivanje za Časni krst

  Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode. Po treći je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane