Vesti
Politika

Ambasada SAD podržava prisusustvo američke trupe u Bondstilu

Povodom medijskih navoda o povlačenju američke trupe iz baze Bondstil kod Uroševca i zatvaranja ove baze, danas se oglasila i ambasada Sjedinjenih američkih država na Kosovu.
Ambasada SAD podržava prisusustvo američke trupe u Bondstilu
Američki vojnici (Foto Sputnjik)

U kratkom saopštenju za javnost, poručeno je da je politika SAD da i dalje da “podržava KFOR i prisustvo američkih trupa u kampu Bondstil”.

“Kao i svuda na svetu, ova i druga raspoređivanja snaga SAD podležu redovnom razmatranju”, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD ističe da američke trupe održavaju sigurno i bezbendo okruženje i slobodu kretanja na Kosovu.

Kosovski mediji su juče nakon sastanka kosovskih zvnaičnika sa glavnim direktorom za evropske poslove u Veću za nacionalnu sigurnost SAD, Džonom Eratom i direktorom za Evropu u Veću za nacionalnu sigurnost SAD-a, Bredom Berklijem, pisali, pozivajući se na nezvanične informacije, o „nervoznoj poruci“ kosovskog predsednika Hašima Tačija i mogućnosti zatvaranja baze Bondstil.Ostale vesti

Radna grupa će razmatrati ukidanje takse
Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.
  • 25.02.2020
Vučić, floskule, njihova značenja i tumačenja
Političari i analitičari na Kosovu različito tumače nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati".
  • 24.02.2020
Protest zbog najave ukidanja takse
Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova organizovali su u Prištini simboličnu akciju protiv najave premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.
  • 24.02.2020
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 24.02.2020
Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
  • 24.02.2020
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da je planirano da do kraja godine otpočne izgradnja auto - puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će EBRD najverovatnije finansirati.
  • 24.02.2020