Tači: Podela Kosova samo preko mene mrtvog

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da podele i razmene teritorije Kosova neće biti. O tome, kako tvrdi, pričaju oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa Milanom Radoičićem.

Podeli ovaj članak sa:
 • Hašim Tači (Foto AP)

"Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog", rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom.

Niko ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, naveo je Tači, prenela je Gazeta Blic.

"O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem", kazao je Tači.

Ne može niko, kako je istakao, da porekne njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševskeke doline, odnosno trima opštinama na jugu centrane Srbije, Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a da to ne utiče na celovitost Kosovo.

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava "teritoriju Republike Kosovo".

"Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD, EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira...", naglasio je Tači.

Kosovski predsednik se zahvalio SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

SAD najzaslužnije za kosovsku nezavisnost

Priština se priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, objasnio je Tači.

"Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD", rekao je Tači.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj već je odustao od te ideje, sledeći njegove savete, naveo je Tači.

Tači je, takođe, istakao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad uskih političkih interesa.

"Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost", zaključio je Tači, prenela je Gazeta Ekspres.

Ostale vesti

 • "Kosovo ponovo apliciralo za prijem u Interpol"

  Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković predočila je da je Priština po četvrti put aplicirala za prijem u Interpol i ukazala da je to nastavak vršenja političkog pritiska na najstariju međunarodnu policijsku organizaciju.

 • Vozila sa osiguranjem kosovske kompanije INSIG ne mogu u centralnu Srbiju

  Vozila sa osiguranjem kosovske kompanije INSIG ne mogu u centralnu Srbiju

  Kosovskoj osiguravajućoj komaniji „INSIG“ nedavno je Centralna banka Kosova ukinula licencu zbog nemogućnosti da ispuni finansijske obaveze, prenela je Gazeta Express. Pored ostalih poteškoća u ostvarenju svojih prava, vlasnici osiguranja motornih vozila ove kompanije, neće moći sa tim osiguranjem da uđu u centralnu Srbiju.

 • Vladika Joanikije: Crnogorska vlast radi za interes

  Vladika Joanikije: Crnogorska vlast radi za interes "Velike Albanije"

  Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je crnogorski "Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica" pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu srpske svetinje bile uzete i prepisane na "Veliku Albaniju".

 • Jeremić: Srbima na Kosovu i Metohiji život postao nepodnošljiv

  Jeremić: Srbima na Kosovu i Metohiji život postao nepodnošljiv

  Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je život Srba na Kosovu i Metohiji "postao nepodnošljiv, jer trpe političke i fizičke pritiske i pretnje" prvenstveno od nosilaca lokalnih srpskih vlasti predvodjenih Srpskom listom, ali i zbog "gaženja ljudskog dostojanstva i egzistencijalnih problema".

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane