Vesti
Politika

“Da li se neko igra ili ne postoji jasan plan o rešenju za Kosovo?”

Građani na Kosovu su zbunjeni i zabrinuti zbog mogućeg rešenja kojem teže predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači i kod njih postoji strah da bi razgraničenje dovelo do iseljavanja stanovništva, složili su se u emisiji “Dogovor!?”, novinari Darko Dimitrijević i Sanja Sovrlić. Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da svako rešenje koje se bude postiglo mora proći skupštinsku proceduru i da građani zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti.
“Da li se neko igra ili ne postoji jasan plan o rešenju za Kosovo?”
Iz emisije ''Dogovor!?'' (Foto Kim)

Razgraničenje može izazvati brojne posledice po narod, smatra novinar i glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević.

“Kao na primer, iseljavanje. Tu postoje razne varijante preseljavanja stanovništva i mnogo se priča o tome. Ja mislim da to samo uznemirava javnost. Mene više brine što u Srbiji ne postoji nikakav konsenzus oko tog pitanja, niti vlast uopšte razmišlja da, recimo, takvo pitanje iznese u parlament, da širi deo javnosti ima priliku da o tome govori “.

Dimitrijević dodaje da zabrinjavaju i medijski navodi da su se dvojica predsednika sastajala “iza kulisa” i da to otvara sumnju da su oni tajno postigli neki sporazum.

Novinarka iz Leposavića Sanja Sovrlić kaže da javnost nema pravu informaciju šta razgraničenje zapravo znači, ali da “znamo stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je rekao da je to zvanična politika Srbije kada je reč o dijalogu”.

“Ja ne bih zapostavila ono što gospodin Dačić govori, ako se vratimo malo unazad i pre nego što je priča o razgraničenju postala javna, Dačić je više puta govorio da je podela rešenje za Kosovo".

Ona navodi da je narod zbunjen oko priče o razgraničenju i da se postavlja pitanje zašto je postignut briselski sporazum između Beograda i Prištine.

“Odjednom dolazi na dnevni red priča o razgraničenju i onda se postavlja pitanje da li se neko igra sa građanima, da li je ta priča bila aktuelna i pre briselskog sporazuma ili ne postoji jasan plan. Ili se neko igra sa građanima pa ad hok dođe do toga da razmišlja čas o jednim, čas o drugim rešenjima, što mislim da je od strane pregovarača neozbiljno i jednostavno neodgovorno”.

Politikolog Aljbinot Maljoku kaže da kod građana opada strpljenje po pitanju rešenja za Kosovo.

“Svi bi hteli da imamo neki sporazum koji bi zaključio ove faze, pa bi počela neka nova faza. Sa Srbijom ćemo mi uvek imati dijalog, sa Srbijom ćemo mi uvek imati, kontakte kao sa svakom drugom zemljom u regionu. Svi građani se nadaju tome. Ove priče koje su izašle u javnost o nekom dogovorenom sproazumu između Tačija i Vučića, to su više konspiracije ili možda su ruke nekih obaveštajnih službi koji pokušavaju da ’skuvaju’ javnost. Sada se pokušava da se zadrži situacija pod nekim pritiskom, a šta može da proizvede – pa ništa dobro, već samo da strane ostanu na nekoj tenziji i da se građani ne osećaju sigurnijim.”

Maljoku kaže da građani ne moraju da se plaše od mogućeg sporazuma, jer sve što se Beograd i Priština dogovore to mora da prođe kroz skupštinsku proceduru.

O čemu su još govorili naši sagovornici u emisiji “Dogovor!?” pogledajte sledećem linku: na https://www.youtube.com/watch?v=DJhkJkKUUQM

 Ostale vesti

Kantrimen: Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum u Beloj kući
Kosovo i Srbija nisu spremni za sporazum na predstojećem sastanku u Beloj kući, kojoj je, s druge strane potreban spoljnopolitički uspeh, ocenio je Tomas Kantrimen, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u intervjuu koji je preneo Radio Slobodna Evropa.
  • 15.08.2020
Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

  • 14.08.2020
Usvojen nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19
Poslanici kosovske skupštine usvojili su sa 77 glasova za, u drugom čitanju, nacrt Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije kovid-19, javlja prištinska Koha.
  • 14.08.2020
Vašingtonski samit osuđen na neuspeh zbog američkih izbora?
"Amerikanci pokušavaju da taj dijalog ožive, ali ne deluje kao da postoji velika šansa da se dođe do nekog rešenja ili pomaka“, rekao je za RTV Kim analitičar iz Beograda Branko Radun komentarišući sastanak beogradskih i prištinskih lidera najavljen za 2. septembar u Vašingtonu.
  • 14.08.2020
Brisel: Dobrodošla podrška Amerike dijalogu koji vodi EU

Evropska unija pozdravlja sve inicijative i svako učešće "trećih strana" koje za cilj ima pomoć Beogradu i Prištini da se dogovore oko sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, poručeno je iz Brisela.

  • 14.08.2020
Vučić: Srbija nije u poziciji da odbija razgovore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će učestvovati u razgovorima sa predstavnicima Kosova koje je za 2. septembar u Vašingtonu zakazao američki izaslanik Ričard Grenel, ali da tamo neće biti lako.

  • 14.08.2020