Dan ljubavi i vina

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Trifuna, zastitnika vinogradara. Istovremeno, rimokatolička crkva obeležava Dan ljubavi, Svetog Valentina.

Podeli ovaj članak sa:
 • Foto ilustracija

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru.

Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina”.

Na ovaj dan vinogradari izlaze u vinograd da orežu barem jedan čokot vinove loze i poliju ga vinom. Veruje se da će grožđe tako dobro roditi.

U Velikoj Hoči, čuvenom vinogradarskom kraju, orezuju prvi čokoti.

Jedno od verovanja u narodu je, da sa ovim danom stiže proleće, da se budi priroda i najuzvišenije osećanje kod ljudi, ljubav.

A ljubav slavi danas i rimokatolička crkva, ali i mladi svih veroispovesti.

Ovaj praznik se odomaćio i u našim sredinama, pa mladi i zaljubljeni na ovaj datum razmenjuju poklone i čestitaju “Dan zaljubljenih.

Ostale vesti

 • Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

  Manastir u Sušici: Radost obnove i novi početak

  Danas je u novoosnovanom Manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice služena prva liturgija od kada se ovde doselilo novo sestrinstvo. U prepunoj crkvi, liturgiju su služili iguman Svetih Arhangela, arhimandrit Mihailo i sveštenici Savo Šmigić, Zoran Gođevac i Aleksandar Našpalić.

 • Proslava Markovdana u Šilovu

  Proslava Markovdana u Šilovu

  Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan, krsnu slavu mnogih Srba, a kao seosku slavu Markovdan proslavljaju i meštani sela Šilova, kraj Gnjilana.

 • Đurđevdan u Prizrenu

  Đurđevdan u Prizrenu

  U Prizrenu je svečano proslavljen Sveti Đorđe - hramovna slava Saborne crkve u centru ovog grada, a svoju krasnu slavu proslavio je i episkop Teodosije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane