18. mart 2004. – Nastavak pogroma

Martovsko nasilje 2004. godine koje je počelo 17. marta nastavljeno je i sutradan. Na današnji dan 2004.godine proterani su svi Srbi iz Belog Polja i Obilića a spaljeno je još desetak crkava i manastira širom Kosova i Metohije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Čaglavica, 18.mart 2004. (

U Gračanici će danas sa početkom u 12 sati biti održan protest meštana kako bi se podsetilo na nasilje iz marta 2004.godine. Protest se održava u organizaciji Dom zdravlja iz Gračanice.
 
Iz Belog Polja kod Peci, na današnji dan pre osam godina, proterani su svi Srbi koji su se godinu dana ranije vratili, nakon što su 1999. godine napustili selo. Crkva Roždestva Presvete Bogorodice u selu spaljena je 18. marta 2004. godine a petoro srpskih povratnika teško je povređeno.

Pogrom je u Obiliću takođe počeo 18. marta po istom scenariju kao u većini mesta prethodnog dana. Srbi su potpuno izbačeni iz ovog grada, smešteni u kolektivne centre ili kod rođaka u okolnim selima. Uništena je crkva u centru grada, spaljena i demolirana zgrada YU programa u kojoj su živeli Srbi. Potpuno je uništena škola iz koje su, dok je napadana, evakuisani đaci.

Na današnji dan pre osam godina oko 2 hiljade demonstranata napalo je manastir Devič kod Srbice , pet monahinja je evakuisano, nakon čega je manastir spaljen.

Saborni hram cara Uroša u Uroševcu kao i crkva sv. Arhangela Mihaila u Štimlju ali i crkva Svetog Nikole u Prištini  uništene su 18. Marta 2004. godine.

18.marta 2004. godine demonstranti su naložili automobilske gume u Crkvi Svetog Mihaila u Obiliću koja je potom potpuno izgorela u požaru.

Stradala je i Crkva Svetog Andreja u Podujevu.  Istočni deo hrama Sv. Andreja je miniran , a zvonik potpuno uništen eksplozivnim sredstvima kao i zid koji je okruživao crkvu. Zapaljena je i crkva Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. U popodnevnim časovima zapaljeni su i konaci crkve.

U najezdi demonstranata bačene su  bombe na stanice Kosovske policijske službe u Lipljanu i Obiliću.

Za dva dana martovskog nasilja na Kosovu I Metohiji , 17. i 18. marta 2004. poginulo 19 osoba,  900 ljudi pretučeno i teško povređeno, zapaljeno je i oštećeno oko 800 srpskih, romskih i aškalijskih kuća, proterano 4.000 ljudi, srušeno  i uništeno 39 srpskih crkava i manastira.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane