Blog

Zajednica srpskih opština - Dačićeva Republika Srpska

Slobodan Milošević je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma stvorio Republiku Srpsku. Dvadesetak godina kasnije njegov učenik Ivica Dačić potpisuje Briselski sporazum.
Zajednica srpskih opština - Dačićeva Republika Srpska

Ali jedan je Milošević. Njegov manje uspešan učenik, inspirisan i diveći se delima svog učitelja, poželeo je da se i on upiše u udžbenike istorije i ostane upamćen. Kako je već 20 godina u vlasti iskoristio je priliku (koju je glupo propustio Boris Tadić 2012. godine da ukine srpske institucije na KiM), pa je brže bolje potpisao Briselski sporazum.

Hiljadu puta se pravdao čovek da Srbija nije mogla više da postigne u Briselu. Stoga je zamislio da ono što on (iza koga stoji cela država, policija i vojska), nije mogao da postigne u Briselu učine Srbi sa KiM, stvarajući Zajednicu srpskih opština. Administrativni centar Zajednice srpskih opština je zamišljen u Kosovskoj Mitrovici, računao je on tu na nepopustljivost Jakšića i njegovih sledbenika, ali je računao i da je vlast moćnija od ideja i principa, da je moć neodoljiva pa da će Jakšić i njegovi sledbenici promeniti svoju politiku,  a zarad ostanka u vlasti, što je karakteristično za aktuelne političare koji čine trenutnu vladu Srbije.

Elem kako u Briselu nije definisana nadležnost Zajednica srpskih opština sa razloga što je Dačić tražio izvršna ovlašćenja za Zajednicu, a Tači je imao u vidu nadležnosti koje u političkom smislu imaju uticaja koliko i nevladine organizacije, Dačić se dosetio da nadleznosti definišu posle kosovskih lokalnih izbora.

Otuda toliko zalaganje samo za jednu listu i otud toliko ljutnje prema Kosovskoj Mitrovici. Otuda i reči "Srećno vam bilo", "Biće vam kako birate", "Biće vam kako ste izabrali". Da li?


// Broj komentara: